obrázek z archivu ireceptar.cz

Co v zimě skutečně zahřeje? Na alkohol zapomeňte

Zima je dlouhá a vyčerpávající, plná chladných a tmavých dnů a nepříjemného počasí. Přemýšlíte, jak se zahřát? Sklenka něčeho ostřejšího nepomůže, zařaďte raději do jídelníčku zahřívací potraviny a přestaňte mrznout.

V zimě se zahřejete nejen díky oblečeníV zimě se zahřejete nejen díky oblečeníAutor: Shutterstock.com / Mitja Mithans

Někomu je zkrátka zima, ať na sebe navlékne čepic a rukavic kolik chce. Také potřebujete zahřát zevnitř? Vsaďte na koření a pochutiny, které zahřejí a nastartují metabolismus. Zázvor, skořice, chilli a pepř, to jsou favorité číslo jedna, zkuste je zkombinovat v lahodném masala čaji, na zimu určitě zapomenete.

Alkohol nezahřeje

Dát si panáka a pořádně se zahřát, nechat rozproudit krev. Takový návod na obranu proti chladnému počasí není to pravé ořechové.

obrázek z archivu ireceptar.czPunčAutor: Archiv ireceptar.cz

Alkohol totiž v těle nezpůsobuje vznik většího množství tepla, krátkodobý pocit zahřátí má svůj důvod někde jinde. Když je tělo podchlazené, periferní části těla (například končetiny), jsou krví zásobovány minimálně a tato krev je i chladnější. Prvořadé je ochránit životně důležité části těla (břicho, hrudník, hlavu), zachovat zde cirkulaci krve. Po požití alkoholu se tato křehká rovnováha snadno naruší, v těle se rozšíří cévy a krátkodobě zvýší krevní tlak. Díky tomu se studená krev z periferií začne mísit s teplou krví z centrální části a z rozšířených cév teplo rychleji uniká do okolí. To vyvolá krátkodobý a příjemný pocit zahřátí, vnitřní teplota těla se však rapidně sníží.

Vsaďte na zázvor

Spolehlivě a zdravě prohřívá zázvor. Čerstvý zázvor oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte,zalijte vodou, doplnit můžete citrónovou šťávu a med.

Zázvor sušený i čerstvýZázvor sušený i čerstvýAutor: Shutterstock.com / Elena Schweitzer

Takový čaj nejen zahřeje, ale působí v těle i proti choroboplodným zárodkům a zatočí se začínajícím nachlazením nebo virózou. Skvělá je i zázvorová koupel, do vany plné horké vody nasypte lžíci nastrouhaného zázvoru a ponořte se do ní na 15 minut. Mrazivé venkovní počasí se stane jenom zlým snem. Vyzkoušejte také zázvorový zábal. Nastrouhaný čerstvý zázvor nechte deset minut louhovat, do výluhu namočte plátýnko a přiložte na promrzlá místa. Zázvor se hodí i do jídel, třeba do dýňové nebo čočkové polévky, k masu na čínský způsob, přidat ho můžete i do těsta na muffiny. Pokud se vám nechce nic vařit ani péct, sáhněte po kandovaném zázvoru, případně po zázvorových bonbonech.

Skořice nejen do závinu

V kuchyni i v péči o zdraví najde uplatnění celá i mletá skořiceSkořice zahřejeAutor: Archiv ireceptar.cz

Skořice je vlastně aromatická kůra tropických stromů skořicovníků. Tohle exotické koření však u nás dávno zdomácnělo. Kromě toho, že skvěle chutná, zlepšuje trávení, má dezinfekční a antibiotické účinky, podporuje chuť k jídlu, pomáhá krevnímu oběhu, působí jako afrodiziakum, zabírá proti chřipce a nachlazení a zahřívá celý organismus. Nasypte si skořici na ranní ovesnou kaši, případně si večer vyrobte teplý kompot z jablek, trochy medu a skořice. Blahodárný koktejl připravíte ze skořice zalité horkou vodou. Tekutinu nechte marinovat asi 15 minut a po vychladnutí přidejte med. Ze spojení zázračného medu a vonné skořice získáte to nejlepší.

Pepř a chilli pomohou

Pořádně si opepřete život a už nikdy nebude mít studené nohy ani ruce. Pálivý pepř stimuluje spalování tuků, hodí se i při nachlazení, podporuje vylučování hlenů, piperin v něm obsažený dokonce tlumí bolest. Při nastuzení se výborně hodí i chilli papričky, pálí díky obsahu kapsaicinu, který tělo výborně prohřeje. Hodí se i při rýmě, uvolňují ucpaný nos, neocenitelné jsou při trávicích potížích, mají příznivý účinek na zažívání. Správná hustá zimní polévka s přídavkem chilli a pepře je do chladného počasí to pravé, chilli vynikne i v šálku horké čokolády.

Masala čaj

Připravte si indický čaj masala, hřejivý lék, který si snadno uvaříte i doma.