Čočka patří společně s hrachem mezi nejstarší luštěniny. Obě se pěstovaly v oblasti takzvaného úrodného půlměsíce už někdy před 9 až 10 tisíci lety. Do střední Evropy se společně s obilím dostaly zhruba v období staršího neolitu.

Postupem času se u nás staly obě ingredience velmi oblíbenými a byly charakteristické především pro středověké pokrmy. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká a někdy i ta slavnostní.

A jak je to dnes? Čočku lze konzumovat jako výbornou přílohu, ale i součást salátů, polévek či omáček. A abyste z čočky získali co nejvíc výživných látek, je nejlepší nevystavovat ji vysokým teplotám při vaření, stačí si ji nechat naklíčit.

Jak čočku naklíčit? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Čočka je zdravá a výživná

Tato luštěnina je bohatá na obsah vlákniny, bílkovin, zastoupeny jsou vitamíny A, B, také železo, lecitin a enzymy. Čočka velmi prospívá srdci a podporuje správnou krvetvorbu. Pozitivně ovlivňuje celý imunitní systém a při nedostatku železa chrání organismus před infekcemi.

Stejně tak podporuje správnou funkci mozku a nervů, prospívá ledvinám a snižuje cholesterol. Pravidelná konzumace čočky vám pomůže i s odvodem přebytečné vody z těla a případnou zácpou či silnou menstruací. Tato luštěnina je i výbornou prevencí nádorů a vhodnou potravinou při hubnutí, protože se jedná o pomalu se uvolňující zásobu energie.

Proč nechat čočku vyklíčit

Čočka je zdravá, ať už ji konzumujete vařenou nebo vyklíčenou bez vaření. Ovšem, ve chvíli, kdy se zrnko vyvíjí z klíčku do výhonku, získává na síle i řada enzymů, která proměňuje zásobní škroby na cukry. Jedná se také doslova o vitaminovou bombu, plnou potřebných minerálů a bílkovin. Mladé klíčky jsou velmi chutné a lehce stravitelné. K tomu všemu ušetříte i čas s vařením.

Během pár dní máte klíčky na talíři

Nakličování čočky je velmi jednoduchá a rychlá záležitost, kterou i značně ušetříte finance. V obchodech jsou klíčky poměrně drahé. Čočka výrazně nabude na objemu, proto nakličujte raději častěji a v menších dávkách, abyste ji stihli včas spotřebovat a měli ji vždy co nejčerstvější. Nejchutnější jsou totiž mladé klíčky.

Jak nejlépe čočku naklíčit

Nejprve čočku přeberte, aby v ní nebyly případné kamínky či jiné nečistoty. Poté semínka propláchněte v cedníku pod studenou vodou a následně nasypte do nádoby k nakličování. Využít můžete ty, které jsou k tomuto účelu určené a jsou velmi praktické, nebo lze nechat čočku klíčit v nízké plastové misce.

Vždy po 12 hodinách čočku propláchněte, abyste zamezili šíření nevhodných bakterií. Druhý či třetí den slijete přebytečnou vodu, nechte čočku řádně okapat a můžete servírovat.

Zdroje: www.zdrava-vyziva.doktorka.cz, www.jimejinak.cz, www.makova-panenka.cz