Čočková polévka se u nás tradičně podává 1. ledna, na Nový rok. Říkávalo se, že kolik zrníček čočky se v polévce napočítá, tolik peněz se v novém roce vydělá. Nevím, jak moc to platí i v dnešní době, ale není od věci, když si tuto lahůdku dopřejete vícekrát do roka.

Něco z historie

Čočka patří k nejstarším kulturním luštěninám. V Turecku byla archeology objevena čočka, která je stará už 4 000 let! Po zasetí vzklíčila jen díky tomu, že ji před neblahými vlivy chránily střepy nádoby, do které byla uložena. Během středověku patřila čočka v Čechách k základním surovinám na vaření společně s hrachem, pohankou, jáhlami nebo třeba kroupami. Z čočky se připravovala nejen obyčejná slaná jídla, ale i sladká a slavnostní. Bohužel v současné době si ji nedopřáváme tolik, kolik by si zasloužila. Právem ji lze považovat za jedno z nejzdravějších jídel vůbec. Má totiž řadu pozitivních vlastností.

Je zdravá a prospívá lidskému tělu

Čočka obsahuje vysoké množství rostlinných bílkovin a současně je zdrojem tolik prospěšné vlákniny. Pomáhá díky tomu snižovat vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň je přirozeně bezlepková, prospívá srdci, obsahuje kyselinu listovou a hořčík. Protože je také kvalitním zdrojem železa, je skvělá pro všechny, kdo trpí chudokrevností či menstruuje, pro těhotné a kojící ženy, dospívající a všechny ty, kteří jsou vystaveni zvýšené tělesné námaze. Čočka dokáže velice účinně regulovat hladinu cukru v krvi, takže je vhodná pro diabetiky a posiluje nervy. A víte, jak vám může pomoci ještě na Nový rok? Jestli jste to na Silvestra přehnali s alkoholem, tak vás čočka zachrání. Víte jak? Je totiž skvělým „vyprošťovákem“, a to díky nezanedbatelnému obsahu draslíku a antioxidačním vlastnostem. Pozor by si při její konzumaci měli dát jen lidé se špatným zažíváním a pacienti trpící dnou.

Čočka je skvělým parťákem na hubnutí

Protože je čočka bohatým zdrojem bílkovin a nerozpustné vlákniny, nadlouho vás dostatečně zasytí. A hlavně? Neobsahuje žádný tuk. I vědecké studie potvrzují, že její pravidelná konzumace může pomoci při regulaci hmotnosti a pocitu sytosti.

Poctivá čočková polévka jako od babičky

Čočková polévka s párkem či uzeninou je na českých stolech stálicí. Je hustá a výživná, a během léta v horkých dnech poslouží jako plnohodnotný, zdravý oběd. Můžete k ní zakousnout i kousek tmavého pečiva či skrojek čerstvého chleba.

Co budete potřebovat na polévku

  • 250 g předvařené čočky
  • 2 ks brambor
  • 1 ks kořenová petržel
  • 2 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužek česneku
  • 1 menší celer
  • 125 g šunkové kostičky nebo 4 ks kvalitních párků
  • čerstvá petržel
  • koření: sůl, pepř, bobkový listopad
  • slunečnicový olej

Ingredience na výrobu jíšky na zahuštění:

  • 70 g másla
  • 60 g hladké mouky

Pojďte na to:

Nejprve pečlivě očistěte veškerou zeleninu. Poté mrkev nakrájejte na silnější kolečka či špalíčky, petržel na slabší a celer na nudličky. Oloupejte cibuli a nahrubo ji nakrájejte. Česnek očistěte od slupky a pokrájejte na kolečka. V kastrolu rozehřejte olej, vsypte připravenou zeleninu a krátce ji orestujte. Zalijte vodou (na 250 g zhruba 1,2 l vody) a přideje předvařenou čočku a bobkový list.

Nyní si oškrábejte brambory, nakrájejte je na menší na kostky a vhoďte je do polévky. Přidejte případně trochu bujonu. Není to však bezpodmínečně nutné, protože ze zeleniny budete mít také dobrý vývar. Nyní přiveďte polévku k varu a vařte ji cca 15 až 20 minut, až jsou čočka i brambory měkké.

Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo a společně s moukou v ní vymíchejte jíšku. Plotýnku nechte nastavenou na střední plamen a míchejte tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Opatrně ji vsypte do klokotající polévky a ihned rozmíchejte. Pánev po jíšce vytřete suchým ubrouskem, rozehřejte trochu oleje a opražte slaninové kostky či nakrájené párky. Polévku pak už jen dochuťte solí a pepřem. Vyjměte bobkový list, vmíchejte uzeninu a můžete servírovat. Nezapomeňte na petrželku, dodá polévce nejen další chuťovou dimenzi, ale i vitamíny.

Zdroje:

www.kucharkaprodceru.cz, www.toprecepty.cz, www.prostezdravi.cz