Zdroje: tipio.cz, mojezdravi.cz, vitalia.cz

Když přijde řeč na rychlou a vydatnou večeři, spousta lidí sáhne po luštěninách. Ty totiž nejenže skvěle zasytí, ale jsou také plné minerálů, vitamínů, vlákniny a bílkovin. Skvěle tak zastoupí i plátek masa. Navíc jsou luštěniny velmi univerzální a dá se z nich připravit obrovské množství pokrmů. Populární je pak hlavně čočka, která je právem považována za superpotravinu.

Čočka detoxikuje a chrání

Čočka je stálicí českých kuchyní a doma ve spíži ji má snad každý. V touze připravit rychle chutný oběd nebo večeři se tak vyplatí sáhnout právě po ní. A to ideálně hned několikrát do měsíce. Čočka je totiž zdrojem mnoha zdraví prospěšných látek. Obsahuje spoustu železa, rostlinných bílkovin, vitamíny B1 a B6 a také vlákninu, jejíž konzumace napomáhá přirozené detoxikaci těla, příznivě ovlivňuje metabolismus a má pozitivní dopad na funkci střev. Kromě toho snižuje cholesterol v krvi. Čočka je bohatá i na kyselinu listovou. Ta z krve odbourává toxin s názvem homocystein, který může být zodpovědný za vznik kardiovaskulárních onemocnění nebo mrtvice.

Jedinou nevýhodou luštěnin je to, že při nesprávné úpravě může způsobovat nadýmání. To však není případem čočky červené, která je lépe stravitelná.

Nejklasičtějšími pokrmy z čočky jsou čočka na kyselo či hutná čočková polévka s párkem zahuštěná moukou. Ta ale nemusí každému tak úplně vyhovovat, neboť kvůli obsažené mouce bývá poněkud těžká. Čočkovou polévku ale můžete připravit i jinak. Bude svěžejší, lehčí, ale zároveň dokonale zasytí.

Čočková polévka s rajčaty a špenátem

Budete potřebovat:

2 hrnky čočky (ideálně červené)

1 větší cibuli

1/4 celeru

2 stroužky česneku

1 plechovku drcených rajčat

2 hrsti čerstvého špenátu

2 mrkve

1 lžičku sušené bazalky

1 bobkový list

2 lžíce octa

sůl

pepř

olivový olej

Postup:

Cibuli si očistíme a nakrájíme ji najemno. Oškrábeme si mrkve i celer a pokrájíme je na menší kousky. Ve větším hrnci rozehřejeme pár lžic olivového oleje a cibuli, mrkev a celer na něm osmažíme dozlatova. Pak přidáme nasekaný česnek, bobkový list a lžičku sušené bazalky a chvíli za stálého míchání restujeme. Do hrnce pak dáme propláchnutou čočku, krájená rajčata z plechovky a všechno zalijeme zhruba 1,5 litrem vody. Promícháme, stáhneme plamen a polévku vaříme do doby, než budou zelenina i čočka krásně měkké. Pak přidáme špenát, ještě krátce povaříme a odstraníme z polévky bobkový list. Nakonec ji dochutíme solí, pepřem a octem a podáváme.

TIP: Polévka po uvaření může být poměrně řídká, což pochopitelně není nijak na škodu. Pokud máte ale raději hustější polévky, polévku rychle projeďte tyčovým mixérem tak, aby se část zeleniny a čočky rozmixovala, čímž se polévka zahustí.