Sladká jablka, kyselé okurky...

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 1 půllitrový hrnek čočky
  • 4 jablka
  • 8 kyselých okurek
  • zakysanou smetanu
  • sůl, bobkový list, nové koření

Jak na to

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody a necháme máčet přes noc. V téže vodě ji uvaříme s bobkovým listem a novým kořením. Přísady je vhodné uložit do kovového vajíčka, aby se daly z připraveného pokrmu snadno odstranit.

Čočku solíme až po uvaření, přidáme na kostky nakrájená jablka, kyselé okurky a vše spojíme zakysanou smetanou.

Na talíři salát zdobíme nakrájenými rajčaty, okurkami, vařenými vejci, hlávkovým salátem. Salát je možno nabídnout i jako hlavní jídlo.

Jiřina Pouzarová, Telč

Čočkový salát s červeným zelím

Potřebujeme

  • 40 dkg čočky
  • 2 cibule
  • 1 sklenici červeného sterilovaného zelí
  • sůl a mletý pepř
  • sekaný kopr
  • celerovou nať
  • 3 lžíce oleje
  • ocet
  • 2 natvrdo vařená vejce

Jak na to

Přebranou čočku propláchneme studenou vodou, na hodinu ji namočíme do vody a v téže vodě ji uvaříme doměkka.

Vařenou čočku přecedíme, osolíme, okořeníme, pokapeme olejem a octem, přidáme nakrájenou cibulku, červené zelí a opatrně promícháme.

Ozdobíme plátky vajec, které posypeme doma rychlenou řeřichou.

Salát z čočky podáváme jako samostatný pokrm.

Marie Kalinová, Dolní Žďár