Zdroje: TN,Vaření,Recepty Hrušky

K výrobě potřebujete:

  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek teplého mléka
  • 2 žloutky
  • ¾ kostky droždí
  • 2 lžíce másla
  • 1/3 hrnku cukru
  • špetka soli
  • lískooříškový krém

Postup krok za krokem

Všechny ingredience na těsto smíchejte dohromady následně uhnětejte jednolitý bochánek těsta. Ten pak nechte odležet asi 45 minut. Pokud chcete, aby těsto lépe vykynulo, strčte ho i s mísou do teplé vody. Těsto si pak rozdělte na čtyři díly, z každého uválejte placku silnou asi dva milimetry. Na jeden vyválený kus těsta položte talíř, obtáhněte si kolečko a to vymažte lískooříškovým krémem. Toto opakujte ještě dvakrát. Dílko podložte pečícím papírem, nahoru opět položte talíř a jako podle šablony ořízněte přebývající těsto na kraji. Uprostřed si pak obtáhněte hrneček, kvůli ornamentu, který budete vyrábět. Postupným půlením si rozdělte dort na šestnáct stejných dílků a vždy dva sousední kousky otočte proti sobě, aby vznikl efekt pletení. Celý výtvor následně pomažte bílkem, přesuňte na plech a na 180 stupňů pečte 15-20 minut.