Čokoládová babka, svádivě vonící skořicí, je kulinářským pokladem s bohatou historií. Své kořeny má v židovské kuchyni, kde byla pečená především při zvláštních příležitostech, jako jsou sváteční dny nebo rodinné oslavy. Jedná se o lahodný nadýchaný moučník z kynutého těsta s čokoládovou náplní.

Jak připravit čokoládovou babku z kynutého těsta? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Kuchyňa Lidla:

Zdroj: Youtube

Sladký židovský koláč

Babka je kynuté pletené pečivo na pomezí sladkého chleba a koláče. Původní receptura má původ v kuchyni židovských komunit v Polsku a na Ukrajině, odkud se rozšířila do ostatních koutů světa. Regionálně se liší náplně k nejoblíbenějším však patří skořicová, čokoládová a u nás i maková.

Tajemství poutavého vzhledu

Sladký dezert má kromě vynikající chuti také zajímavý vzhled a na řezu tvoří nádherné žíhané dekorace. Je to tím, že je potřeba nejprve kynuté těsto rozválet, poté potřít zvolenou náplní a před pečením ho srolovat a splést.

Potřebné ingredience

Na přípravu čokoládové babky budete potřebovat na výrobu těsta 20 g droždí, 1 lžíci cukru krupice, 100 ml mléka, 80 g másla, 1 celé syrové vejce a 250 g hladké mouky. K výrobě náplně využijete máslo, cukr krupici, kakao, skořici a mleté lískové oříšky.

Začněte kváskem

Nejprve si nechte vzejít kvásek. Rozmíchejte v misce droždí s trochou cukru a poté i s mlékem a nechte stát 5 až 10 minut na teplém místě.

Recept na čokoládovou babku

Následně utřete v míse máslo s vajíčkem a pak přidejte i mouku a kvásek. Ručně nebo pomocí robotu uhněťte z těchto ingrediencí hladké nelepivé těsto. V případě, že je řídké dodejte trochu mouky. Vložte jej do mísy, kterou jste předem vytřeli olejem a nechte kynout na teplém místě cca 1 hodinu.

Náplň

Mezitím čas využijte na přípravu náplně. Rozpusťte v menším hrnci máslo s cukrem, zasypejte kakaem a skořicí, a nakonec vmíchejte i nasekané oříšky. Pak nechte směs zchladnout.

Zpracování těsta

Kynuté těsto si přemístěte z mísy na pomoučněný vál a vyválejte z něho obdélník o velikosti 30 x 50 cm. Potřete celou plochu čokoládovou náplní a pevně ho z delší strany zarolujte. Válec pak podélně rozřízněte na dvě poloviny a smotejte je do spirály, aby byl vidět otevřený řez s čokoládou. Vznikne vám cop, který vložte do formy vyložené pečicím papírem. Opět nechte na teplém místě těsto vykynout. Následně pečte v předem vyhřáté troubě na 190 °C, zhruba 30 minut. Po upečení čokoládovou babku vyklopte na mřížku a nechte zchladnout.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.jimeto.cz, www.fresh.iprima.cz