Nechte se na Valentýna svádět sladkou chutí čokolády kombinované s lehkou pikantností pálivého chilli v jemné nadýchané pěně. Oslaďte si svátek zamilovaných a dopřejte si slast chutí v jedinečném zákusku.

Čokoládová pěna s chilli

Receptů na čokoládové pěny je mnoho, některé vystačí jen s čokoládou a vodou, do jiných se přidává smetana, vajíčka, alkohol, ovoce a další přísady. Jedno je jisté, našleháním základních surovin vznikne dezert, který si zaslouží pozornost nejen na svátek svatého Valentýna. Naštěstí je jeho příprava velmi snadná a rychlá, protože je jisté, že strávníci se budou dožadovat mnohého opakování.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 150 g kvalitní hořké čokolády
  • 3 vejce
  • 40 g třtinového cukru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • špetku drceného chilli, případně chilli papričku

Nalámejte čokoládu do vhodné nádoby a rozpusťte, nejlépe ve vodní lázni. Nespěchejte, čokoládu nechte zvolna povolit, pro ještě lepší výsledek můžete přidat kousek másla. Rozpuštěnou čokoládu dobře promíchejte a nechte vychladnout za občasného míchání. Mezitím se začněte zabývat vajíčky. Protože se v tomto receptu vajíčka tepelně neupravují, vybírejte pouze čerstvá vejce jen od prověřeného dodavatele. Oddělte žloutky od bílku.

Ve chvíli, kdy je čokoláda vychladlá asi na 40 °C (tedy asi na teplotu horkého čaje) do ní přidejte žloutky a zamíchejte. V tomto bodě nespěchejte, v příliš horké čokoládě se žloutky srazí. V ideálním případě vznikne hladký krém, který je připravený na další přísady. Do této směsi přisypte odměřené chilli. Jeho množství závisí na pálivosti konkrétního koření i vaší odolnosti k pálivé chuti. Nejste-li si jisti, přisypte nejprve malou špetku, ochutnejte a podle potřeby přidávejte. Případně je možné využít čerstvou chilli papričku, pokrájenou na malé kousky a podrcenou. Pokud nemáte s chilli papričkami zkušenosti a bojíte se příliš pálivé chuti, dá se komplikacím předejít. Pro přípravu dezertu použijte čokoládu, která už chilli obsahuje. Příprava čokoládové pěny je velmi snadná.

V dalších krocích je nutné čokoládové hmotě dodat nadýchanost. O to se postarají ušlehané bílky a smetana. V jiné míse začněte šlehat bílky a postupně k nim přidávejte cukr, až vznikne pevný tuhý sníh, který vytváří lesklé špičky. Velmi jemným pohybem zapracujte sníh do čokoládové hmoty, snažte se pouze lehce vmíchávat obě složky do sebe. Na závěr ještě ušlehejte smetanu. Nejprve smetanu šlehejte jenom na mírné otáčky, ve chvíli kdy trochu zhoustne, zvyšte výkon. Ušlehanou smetanu opatrně přidejte ke směsi a promíchejte do hladké konzistence. Hotovou pěnu rozdělte do skleniček či misek a nechte několik hodin ztuhnout v chladu lednice. Podávejte ozdobené nasekanými chilli papričkami, poprášené kakaem, dozdobené šlehačkou či ovocem.