Víte, jak vznikl čokoládový dort? My ano, tak se s námi pojďte podívat na jeho příběh. Psal se rok 1832, kdy si kníže Metternich objednal čokolárový dort politý čokoládovou polevou. Dále si přál, aby byl promazaný meruňkovou marmeládou, která svou kyselostí skvěle ladí s hořkou čokoládou. A k tomu samozřejmě nemohla chybět poctivá dávka šlehačky.

Nejlépe mu ho uměla připravit hoteliérka, která měla velký obchodní talent a chtěla se moderním způsobem přizpůsobit době a přinést něco nového. Chybět nemohl ani dokonalý servis a pohostinnost. Její jméno je známé po celém světě dodnes, zní Anna Sacher.

Metternich se díky čokoládovému dortu stal celebritou

No a protože měl Metternich mlsný jazýček, nechala Anna dort připravit jednoho ze svých nejlepších cukrářů. Měl pouze jednu podmínku, ať je na něm kvalitní chutná čokoláda, protože čokolády není nikdy dost. Měl také nůž na krku, kdyby se mu dezert nepovedl, o místo by přišel.

Franz Sacher sám čokoládu miloval, proto skvěle vyladil její chuť se sladkostí těsta a do něj ještě přidal zmíněnou meruňkovou marmeládu. No a aby dezert něčím ozvláštnil, podával zákusek s poctivou tuhou šlehačkou.

Sacher se stal nejoblíbenějším vídeňským zákuskem

V tom okamžiku se z dortu stal hit. Sacher díky němu dostal lukrativní práci a vídeňská smetánka si ho často a s chutí objednávala. Kromě toho dodával zákusky do důstojnických casin, na oslavy bohatých měšťanů či na slavnosti do paláců.

Později si Franz také otevřel vlastní obchod, který kombinoval cukrárnu a lahůdky. V roce 1871 měl už titul dvorního dodavatele císařské rodiny.

Pojďte si připravit snazší verzi čokoládového dortu, která je ale lahodná a budete z ní nadšeni.

6 lžícový čokoládový dort

Suroviny:

5 vajec

6 lžic cukru

6 lžic oleje

6 lžic vody

6 lžiček mléka

6 lžiček mouky

10 g prášku do pečiva

2 lžíce kakaa forma 31x20 cm

Postup:

Pečeme při 180 ° C po dobu 20 minut. 250 ml vody a 6 lžic cukru necháme 10 minut vychladnout. Horký sirup nalijeme na vychlazený koláč. Přidáme 500 ml šlehačky. 300 g hořké čokolády necháme vychladnout, polijeme teplou polevou a dáme na chladné místo.

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.toprecepty.cz, www.ollies.cz, www.forbes.cz