Ideální do podzimních plískanic a při boji se špatnou náladou. Věřte, že tato extrémně čokoládová lahůdka zažene všechny chmury a prozáří vám den. Tento zákusek je do sychravého počasí naprosto ideální.

Černoušek s povidly

Nejlepší je šťavnatý a trochu hutný piškot. To je u tohoto dezertu splněno na výbornou. Kromě čokolády dodají perfektní chuť povidla, ta můžete vzít domácí a vytvořit tak nebe na talíři. Jak na lahodný čokoládový dezert se podívejte na YouTube kanálu Domowe pasje Anki. Na videu najdete přesný rozpis ingrediencí i postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Samá superlativa

Černoušek s povidly je naprosto ideální zákusek. Chuť jsme již do nebes vychválili, další velkou výhodou je jeho nenáročnost na přípravu a hlavně na čas. Pokud často bojujete o každou volnou chvilku, čokoládový dortík je hotov skutečně rychlostí blesku. Navíc je neskutečně variabilní a můžete si pohrát s nejrůznějšími chutěmi a ingrediencemi.

Těsto rychlostí blesku

Příprava těsta je velmi rychlá. V hlubší pánvi nebo kastrolu smíchejte 125 gramů másla se 150 mililitry mléka a pomalu zahřívejte. Přisypte 70 gramů kakaa a 200 gramů cukru. Nechte ingredience rozpustit, vymíchejte kompaktní hmotu a nechte vychladnout.

Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C, ideální je horní a spodní ohřev. Pak si připravte ještě 3 vejce. Oddělte žloutky od bílků a z bílků a trochy cukru vyšlehejte tuhý sníh.

Do kakaové hmoty pak metličkou zašlehejte žloutky a domácí povidla, ideální množství je zhruba 150 gramů. Do jiné mísy prosejte 300 gramů mouky a smíchejte se 6 gramy jedlé sody.

Zbývá už jen poleva

Mouku postupně po troškách vmíchejte ke kakaové hmotě a nakonec opatrně přidejte sníh. Těsto pak už jen převalujte a sníh zlehka zapracujte. Hotové těsto vlijte do připravené formy, je na vás, zda zvolíte kulatou nebo raději na chlebíček. Dejte péct zhruba na 45 minut, což je dostatek času na přípravu lahodné polevy.

50 gramů másla nakrájejte na kostičky a v kastrůlku nechte rozpustit. Přidejte 60 gramů moučkového cukru a rozpouštějte, jakmile je hotovo, stáhněte z plamene, vmíchejte 25 gramů kakaového prášku a 30 mililitrů mléka. Připravenou polevu dejte stranou a polijte jí dort, až bude kompletně zchladlý.

Pro pikantní chuť

Dort je neskutečně lahodný sám o sobě, ovšem můžete si pohrát ještě s kořením. Do těsta klidně přidejte špetku skořice nebo chilli. Dort získá úplně jiný rozměr a pikantní tóny mu jen prospějí.

Stejně tak můžete hotový piškot zlehka pomazat rybízovou nebo ostružinovou domácí marmeládou a až poté jej přelít čokoládou. Bude ještě šťavnatější.

Související články

Zdroje: www.mojegotowanie.pl, 30minutvkuchyni.cz