Možná vám už cuketa leze krkem, myslete však na to, že jde o velmi zdravou a dietní zeleninu, byla by tedy škoda ji vyhazovat. Její období je navíc omezené a brzy už nebude, tak se raději inspirujte recepty, které z ní můžete pro své blízké připravit. A to navíc za pár korun!

Cuketa je velmi zdravá a detoxikuje vaše tělo. Je navíc plná vitamínů a provitamínů. Za zmínku rozhodně stojí vitamíny A, B a C, nebo také karoteny, minerály, vláknina či železo, draslík a fosfor. Tato zelenina navíc dodává tělu energii a proniká hluboko do buněk. Je skvělým pomocníkem také při redukčních dietách. Má velmi málo kalorií a obsahuje vysoký podíl vody. Jíst ji můžete syrovou, dušenou, ale klidně i na sladko.

Koláč z cukety

Suroviny:

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 1,5 dl oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička skořice
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva

Postup:

Cuketu nastrouháme na jemno. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme olej, nastrouhanou cuketu a mouku smíchanou se skořicí a práškem do pečiva. Vše promícháme a dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě. Upečený koláč můžeme polít čokoládovou polevou anebo povrch jen pocukrujeme.

Cuketový salát

Suroviny:

  • 2 mladé cukety
  • cibule
  • česnek
  • olivový olej
  • sójová omáčka
  • bílý vinný ocet
  • sůl
  • pepř

Postup:

Cukety nastrouháme škrabkou na dlouhé tenké proužky i se slupkou, dáme do misky a osolíme. Na oleji zesklovatíme pouze mírně cibuli na kolečka, přidáme nasekaný česnek, ocet, pár kapek sójové omáčky a koření. Lehce povaříme, aby nám česnek nezačal zlátnout. Horkou směsí přelijeme cukety, promícháme a přiklopíme poklicí, aby cukety trošku zavadly, případně dochutíme. Můžeme podávat teplé i studené ke grilovaným masům.

Dušená cuketa se zeleninou

Suroviny:

  • 3 g bazalky
  • 200 g cukety
  • 50 g papriky červené
  • 50 g rajčat
  • 4 g soli

Postup:

Cuketu omyjeme, oloupeme, a nakrájíme na hranolky, papriku bez jádřince na proužky, omytá rajčata na kostičky, bazalku posekáme. Pánev rozpálíme nasucho, přisypeme zeleninu, posypeme bazalkou, osolíme, rychle mícháme a jakmile zelenina pustí vlastní šťávu, pánev zakryjeme, zvolna dusíme doměkka. V případě potřeby přilijeme trochu vody, aby se zelenina nepřipalovala, nesmí se však rozvařit.

Cuketové bramboráky

Suroviny:

  • 1 cuketa
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 150-200 g hladké mouky
  • majoránka
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

Cuketu oloupeme nastrouháme na jemno, posolíme a necháme krátce ustát. Pak cuketovou směs promícháme rukama, přidáme mouku, vejce a prolisovaný česnek. Osolíme a ochutíme majoránkou. V pánvi rozehřejeme olej a lijeme na něj cuketovou směs, tvarujeme z ní placičky a opékáme je z obou stran dozlatova.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.rehabilitace.info