Cuketa? Cuketa! Co s ní? Většina lidí stojí před regálem se zeleninou a tak trochu neví, jestli po téhle zelenině sáhnout, nebo ji nechat být. Ano, cuketa je pro nás Čechy trochu zvláštní věc, se kterou si nevíme moc rady. Je divně zelená, má mdlejší chuť a bez jiné přísady (případně koření) je to jako kdybyste jedli nezralou hrušku. Prostě nic moc. Ale pozor, zdání klame! Cuketa dokáže zazářit! A pokud ji dobře upravíte, stane se královnou vaší večeře. Nevěříte?

Cuketa je super volba pro dietáře

Předně musíme na cuketu nalákat všechny, kdo bojují s váhou. Tahle zelenina má totiž hned několik skvělých účinků. Jednak je nízkokalorická (ve 100 g cukety je jen 15 kcal) a zároveň obsahuje draslík, který zbavuje organismus přebytků vody, kyselin a toxinů. Proto pokud trpíte otoky nohou, je cuketa pro vás jako dělaná. Tady je pár tipů na skvělé cuketové speciality, které vám vylepší chuť i zdraví.

Cuketové hranolky s česnekem a parmezánem

Pokud nedržíte linii, můžete si je dopřát jako dobrotu k vínu. V opačném případě je využijte jako lehkou svačinu či večeři.

Připravte si:

  • 5 menších cuket
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • ¾ hrnku strouhaného parmezánu
  • koření (sůl, čerstvě mletý pepř)


Postup přípravy:

  • Nejdříve troubu předehřejte na 180 °C.
  • Cukety oloupejte, očistěte a nakrájejte na čtvrtky.
  • V míse smíchejte olej, citronovou šťávu a česnek.
  • Hranolky vyložte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je česnekovou směsí. Nakonec je posypte parmezánem, pepřem a solí.
  • Cuketovou lahůdku pečte 11 – 13 minut, než sýr chytne zlatavou barvu.
  • Jídlo servírujte ještě teplé. Výborné je s jogurtovým dipem.


Zapečené cukety s fazolemi, rajčetem a sýrem

Skvělá večeře pro celou rodinu! Pokud chcete uspořádat večer ve stylu Mexika, určitě touhle specialitou ohromíte své hosty!


Připravte si:

  • ½ červené nakrájené cibule
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 3 lžičky nasekaných pálivých zelených papriček
  • 1 lžičku kmínu
  • ½ lžičky mletého chilli
  • 1,5 hrnku kukuřice
  • 1 hrnek černých fazolí z plechovky
  • 2 pokrájená rajčata
  • 3 – 4 cukety (které jste předtím nakrájeli na poloviny a vydlabali)
  • ¼ nasekaných koriandrových lísků
  • šťávu z poloviny limetky
  • ¼ enchiliada omáčky
  • 3 jarní cibulky
  • ¼ hrnku strouhaného sýra


Postup přípravy:

  • Nejdříve předehřejte troubu na 200 °C.
  • Na vymazaný plech vyskládejte cukety slupkou dolů, vršky potřete olivovým olejem a pečte 25 minut.
  • Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém orestujte červenou cibulku a zelené papričky.
  • Postupně přisypte kmín, chilli, fazolky, kukuřici a rajčata.
  • Po dvou minutách restování přidejte ještě limetovou šťávu a koriandr.
  • Směs opékejte další minutu.
  • Vydlabané a upečené cukety naplňte fazolovou masou a polijte omáčkou enchilada.
  • Dozdobte je nasekanou jarní cibulkou a parmezánem.
  • Pokrm zapékejte do té doby, než se sýr zcela rozpustí.

Pizza z cuketového těsta

Je lehká a dobře stravitelná. Vzhledem k tomu, že neobsahuje ani zrnko mouky, hodí se i pro bezlepkáře.

Připravte si:

Na těsto:

  • 3 malé cukety
  • 1,5 hrnku strouhaného eidamu a sůl

Na ozdobu pizzy:

  • rajčatový protlak
  • mozzarellu
  • zeleninu (dle chuti)
  • strouhaný eidam
  • mletý pepř


Postup přípravy:

  • Nejdříve předehřejte troubu na 200 °C.
  • Cukety nastrouhejte nahrubo, posypte solí a nechte vypotit.
  • Vyždímejte z nich přebytečnou vodu a smíchejte je s vejcem a nastrouhaným sýrem.
  • Těsto rozválejte na pečicí papír do tvaru kruhu a pečte v troubě 20 minut.
  • Upečený základ pizzy potřete rajským protlakem a ozdobte sýrem mozzarella, zeleninou (například rajčaty, paprikou, zbytkem cukety).
  • Vše okořeňte pepřem, solí, posypte sýrem a znovu pečte dozlatova.
  • Hotovou pizzu můžete dozdobit snítky rukoly nebo bazalky.

Zdroje: www.carujeme.cz, https://shop.culinabotanica.cz

Související články