Před několika týdny, když ji tato slavná americká televizní moderátorka zveřejnila na svém Instagramu, tisíce sledujících nešetřilo slovy chvály. Není divu, Martha Stewart je autorkou řady úspěšných knih o vaření a péči o domácnost, založila dokonce i ženský časopis a pravidelně se objevuje ve své televizní show s recepty, radami pro ženy, věnuje se své kavárně či rozvážce jídel podle jejích receptů.

Její cuketová bábovka je výjimečná svou vláčností a vůní, používá v receptu totiž kombinaci aromatických koření, jako jsou anýz, skořice a kardamom, ve spojení s ovocnou chutí pomeranče. To, že bábovka není obyčejná, dokazuje i pomerančová poleva a kandované plátky cukety. Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do práce.

Cuketová bábovka podle Marthy Stewart

Na cuketovou bábovku Marthy Stewart se dobře připravte, zkontrolujte svoje zásoby a případě se vydejte do obchodu pro to, co bude chybět.

Na zahrádce utrhněte dvě střední cukety, od slepiček si vezměte tři větší vejce, pokud máte svého farmáře, rozhodně u něj pořiďte domácí máslo, potřebovat budete 170 g na těsto, pak kousek na vymazání formy a nezapomeňte i trochu mléka, budete je pak potřebovat do polevy. Na nákupní seznam si dále zapište jeden a půl hrnku krystalového cukru, dva a půl hrnku polohrubé mouky, dvě a půl lžičky kypřícího prášku do pečiva, čtvrt lžičky mleté skořice a stejné množství mletého anýzu. Mletého kardamomu budete potřebovat jen na špičku nože. Sůl určitě doma máte, do receptu stačí lžička. Nezapomeňte do košíku přihodit jeden pomeranč, z něj budete potřebovat půl lžičky nastrouhané pomerančové kůry a lžíci šťávy.

Pomerančová poleva

Stranou si dejte ingredience na polevu, a to asi jeden a čtvrt hrnku moučkového cukru, dvě špetky mletého kardamomu, čtvrt lžičky nastrouhané pomerančové kůry a tři lžíce pomerančové šťávy a trochu plnotučného mléka. Na kandované cuketové proužky je třeba dva a půl hrnku krystalového cukru, dva hrnky vody a další dvě střední cukety.

Příprava těsta

Nachystejte si větší mísu, kde budete nejprve míchat suroviny na těsto. Cukety oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte je, nejlepší je to v utěrce, abyste je zbavili přebytečné vody. V míse vyšlehejte vejce s cukrem, přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, dva a půl hrnku nastrouhané cukety, pomerančovou kůru a šťávu. Dobře promíchejte, přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva, kořením a solí. Pak vše pečlivě promíchejte.

Šlehejte polevu

Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte moukou, těsto do ní nalijte a pečte při 170 °C asi hodinu. Mezitím co se bábovka pěkně peče, si připravte polevu. Cukr a kardamom smíchejte v míse, přidejte kůru z pomeranče a pomerančovou šťávu. Celou směs šlehejte, dokud nevznikne konzistence podobná hustému medu. Zdá se vám poleva moc hustá? Po lžičkách přidávejte mléko a šlehejte, dokud nebude akorát.

Kandované plátky

Během pečení bábovky stihnete připravit i cuketové proužky. Cuketu nakrájejte na tenké proužky. Cukr s vodou přiveďte k varu a míchejte, dokud se nerozpustí. Vložte cuketové proužky, snižte teplotu a vařte asi 15 minut, dokud cuketa nezprůsvitní. Odstavte a nechte v sirupu vychladnout. Pak proužky rozložte na mřížku a nechte hodinu zaschnout. Bábovku už budete mít upečenou, vyndejte ji z trouby, vyklopte z formy a nechte vychladnout. Přelijte ji pomerančovou polevou a na závěr ozdobte plátky kandované cukety. Podávejte ke kávě, čaji či dezertnímu vínu.

Zdroje: cs.wikipedia.org, www.instagram.com, magazin.recepty.cz