Tahle podivná vyšlechtěná podlouhlá tykev se poprvé dostala do Čech v osmdesátých letech minulého století. Od té doby se snaží probojovat do českých jídelníčků a docela se jí to i daří. Zatímco ve své italské domovině kraluje převážně v polévkách, salátech či zapékaných pokrmech, v Čechách se cuketa griluje, přidává se do bramboráků anebo rovnou skončí v koláči.
Nechte ji vypotit
Cuketa patří mezi zeleniny s vyšším podílem vody, proto je důležité ji dát před zpracováním pořádně vypotit. Jak na to? Stačí zeleninu nakrájet na dílky, posolit a nechat na sítku 30 minut, aby pustila šťávu. Když to neuděláte, hrozí, že se vám jídlo (nebo těsto) promění v jedno velké blátíčko. A popravdě o to nikdo z vás určitě nestojí.
A šup s ní do koláče!
Většinou platí nepsané pravidlo, že mladé a křehké cukety se používají na smažení či grilování. Starší nebo přerostlé plody pak plní vedlejší roli v různých jídlech. Jak už jsme zmiňovali, cukety se přidávají i do koláčů. Proč? Důvod je prostý – tato zelenina dodává moučníku vláčnost a jemnost. Navíc se s ní dá experimentovat a připravit z ní slaný nebo i sladký koláč. Záleží jen na vás, jestli se necháte zlákat solí, slaninou a kořením nebo klasickou voňavou buchtou ke kafíčku. Ve druhém případě máme pro vás skvělý recept na babiččinu cuketovou buchtu. Je rychlá, jednoduchá a zaručeně se po ní hned „zapráší“.
Cuketová mňamka podle babičky Magdalény
Zaručeně nadchne dospělé i děti. Ale co je na ní nejlepší – je levná a hotová natotata!
Připravte si:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1,25 hrnku krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička prášku do perníku
- 1 vanilkový cukr
- špetku skořice
- 2 hrnky strouhané cukety
- 1 hrnek oleje
- 2 vejce
- 1 bílý jogurt
- malé množství rumu
- hrst nasekaných vlašských ořechů a rozinek
- V jedné míse smíchejte všechny sypké přísady a postupně k nim přidejte zbytek surovin.
- Těsto pořádně promíchejte, vylijte do důkladně vymaštěné formy nebo rovnoměrně rozetřete na vymaštěný, či pečicím papírem vyložený plech.
- Buchtu pečte při teplotě 200 °C asi 20 minut.
- Jakmile je moučník hotový, nezapomeňte ho pocukrovat moučkovým cukrem a můžete ho dozdobit i višňovou (nebo jinou) zavařeninou.
Náš tip
Pokud chcete, aby byl koláč ještě vláčnější, můžete přidat i trochu strouhaných jablek.
Víte, proč byste měli jíst cuketu?
Tady jsou čtyři pádné důvody, proč byste měli tuhle zeleninu začít brát vážně.
- Cuketa patří k nejzdravějším druhům zeleniny.
- Posiluje svaly, srdce a působí také jako přírodní lék proti stresu.
- Zvyšuje imunitu.
- Tlouštíkům pomáhá držet váhu na uzdě.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.az-recepty.cz