Už ani sousedé od vás cuketu nechtějí, co teď? Jednoduše si ji zpracujte na „horší časy“ zimního období, kdy určitě přijde vhod! Rychlou zimní večeři budete mít vymyšlenou v cuku letu, neboť sáhnete do spíže pro tuhle vynikající dobrotu a za pár minut bude na stole cuketová delikatesa.

Potřebné ingredience

  • celá palice česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 velké konzervy rajského protlaku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • lžička sladké červené papriky
  • 6 cibulí
  • 1, 5 kg cukety pokrájené na kostičky
  • 3 lžíce vepřového sádla (nebo oleje)
  • lžička sušeného zázvoru

Jak na to

Nachystejte si pořádný rendlík, aby se vám do něj vše vešlo. Nejdříve rozpalte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Stroužky česneku z celé palice prolisujte k cibuli a přidejte i kostičky cukety. Směs stále promíchávejte a postupně do ní přidejte zázvor, sójovou omáčku, sůl, sladkou papriku a vše poduste cirka 25 minut. Po této době přidejte do hrnce ještě rajské protlaky a duste dalších 15 minut. Od sporáku se můžete přesunout k plnění skleniček. Samozřejmostí jsou skleničky čisté, ale i předehřáté – můžete je na chvíli strčit do trouby. Po naplnění sklenice zavíčkujte a otočte víčkem dolů, aby se přichytilo. V této poloze nechte sklenice vychladnout. Omáčka se skladuje na tmavém a chladném místě.

Další cuketová inspirace

Je mnoho receptů, kam můžete cuketu ukrýt a skoro nikdo to nepozná. Pak jsou recepty, kde je cuketa hlavní ingrediencí. Ať to máte rádi tak, či tak, omrkněte další nápady na zpracování cuket.

  • cuketový perník
  • cuketové karbanátky
  • cuketová roláda s rajčaty a česnekem
  • cuketové palačinky
  • cuketová pizza
  • studený cuketový salát
  • cuketový nákyp
  • cuketové bramboráky
  • cuketové hranolky se sýrem
  • cuketová blesková buchta
  • cuketová pomazánka

Související články

Zdroje: www.nejrecept.cz, www.jenzeny.cz