Už ani sousedé od vás cuketu nechtějí, co teď? Jednoduše si ji zpracujte na „horší časy“ zimního období, kdy určitě přijde vhod! Rychlou zimní večeři budete mít vymyšlenou v cuku letu, neboť sáhnete do spíže pro tuhle vynikající dobrotu a za pár minut bude na stole cuketová delikatesa.
Potřebné ingredience
- celá palice česneku
- 2 lžičky soli
- 2 velké konzervy rajského protlaku
- 4 lžíce sójové omáčky
- lžička sladké červené papriky
- 6 cibulí
- 1, 5 kg cukety pokrájené na kostičky
- 3 lžíce vepřového sádla (nebo oleje)
- lžička sušeného zázvoru
Jak na to
Nachystejte si pořádný rendlík, aby se vám do něj vše vešlo. Nejdříve rozpalte sádlo a osmahněte na něm najemno nakrájenou cibuli. Stroužky česneku z celé palice prolisujte k cibuli a přidejte i kostičky cukety. Směs stále promíchávejte a postupně do ní přidejte zázvor, sójovou omáčku, sůl, sladkou papriku a vše poduste cirka 25 minut. Po této době přidejte do hrnce ještě rajské protlaky a duste dalších 15 minut. Od sporáku se můžete přesunout k plnění skleniček. Samozřejmostí jsou skleničky čisté, ale i předehřáté – můžete je na chvíli strčit do trouby. Po naplnění sklenice zavíčkujte a otočte víčkem dolů, aby se přichytilo. V této poloze nechte sklenice vychladnout. Omáčka se skladuje na tmavém a chladném místě.
Další cuketová inspirace
Je mnoho receptů, kam můžete cuketu ukrýt a skoro nikdo to nepozná. Pak jsou recepty, kde je cuketa hlavní ingrediencí. Ať to máte rádi tak, či tak, omrkněte další nápady na zpracování cuket.
- cuketový perník
- cuketové karbanátky
- cuketová roláda s rajčaty a česnekem
- cuketové palačinky
- cuketová pizza
- studený cuketový salát
- cuketový nákyp
- cuketové bramboráky
- cuketové hranolky se sýrem
- cuketová blesková buchta
- cuketová pomazánka
Související články
Zdroje: www.nejrecept.cz, www.jenzeny.cz