Základem většiny krémových polévek je cibule - nadrobno nakrájená a zpěněná na oleji, nejlépe olivovém. Cibulku nesmíte v žádném případě spálit, ani nesmí být příliš syrová. Vychytat ten pravý okamžik, kdy tzv. zesklovatí, chce praxi.

Práci vám usnadní perfektně nakrájená cibule. Pokud se vám i po letech strávených v kuchyni stále nedaří krájení cibule jako profesionálům, inspirujte se ve videu. Základem je dobře nabroušený nůž s nepříliš silným ostřím. Cibuli oloupejte, ponechte konec zvaný „bubák”, rozkrojte napůl, přičemž bubák deje směrem od těla. Nejprve cibuli podélně nakrájejte s tím, že nedokrojíte až na kraj. Pro skutečně jemné kostičky ještě cibuli jednou nebo dvakrát prokrojte podélně. A pak už jednosměrnými pohyby nakrájejte cibuli na drobné kostičky.

Zdroj: Youtube

Cuketová polévka

Suroviny:

  • 1 menší cibule
  • 3 brambory
  • 1 větší cuketa
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • lžička kari
  • 375 g zakysané smetany
  • hrst petrželky nebo libečku
  • Postup:
  • Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Brambory a cuketu oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostičky. Vše dejte do hrnce, přidejte kari, sůl dle chuti a zalijte vodou asi centimetr nad okraj zeleniny.";i:10;s:190:"Vše vařte dokud zelenina nezměkne. Následně ji ponorným mixérem rozmixujte dohladka a vmíchejte zakysanou smetanu s nakrájenými bylinkami. Na závěr krátce povařte a podávejte.

Zdroje: www.recepty.cz, www.youtube.com