Cuketa je kámoška v kuchyni
Nejen pro lehký oběd, ale i při redukční dietě je cuketa vhodnou zeleninou. Obsahuje totiž jen zanedbatelné množství kalorií, zato je nabitá vlákninou pro lepší zažívání a vyčištění střev. Stopové prvky - např. draslík, hořčík, vápník, zinek, fosfor - potřebuje naše tělo pro pevné kosti a podporu srdeční činnosti. Vitamíny A betakarotenu, C, E a B jsou správnou prevencí cukrovky, srdečních i ledvinových chorob a ochrání vás i před vznikem dalších závažných nemocí. Ve prospěch cukety hovoří také 90% podíl vody. Je tedy dietní a lehce stravitelná.
Jak připravit chutnou roládu z cukety? To uvidíte v následujícím videu:
Jen pár surovin
Korpus: dvě neloupané cukety nejlépe ještě bez vyvinutého vnitřního semeníku, 3 vejce, hladká mouka a sůl
Krém do rolády: zakysaná smetana, kopr nebo bazalka, sůl a pepř
Nádivka ze zeleniny: 3 střední nakrájená rajčata na kolečka, kousky velké papriky, listy zeleného salátu
Příprava korpusu
Polovinu jedné cukety nakrájejte na tenčí, asi tří milimetrová kolečka a posolte. Druhou polovinu a jednu celou cuketu nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte vodu, přidejte do mísy se třemi rozšlehanými vejci se špetkou soli a 3 lžícemi hladké mouky. Vše důkladně promíchejte. Těsto vylejte na plech vymazaný olejem, rovnoměrně rozetřete a poklaďte cuketovými plátky. Dejte dvacet minut péct na 200 °C.
Zakysaný krém
Dva kelímky zakysané, osolené a opepřené šlehačky smíchejte s jedním stroužkem prolisovaného česneku. Přidejte nakrájený kopr nebo bazalku. Upečený korpus otočte tak, aby zapečené plátky cukety byly na spodní straně. Upečené těsto pomažte krémem a rovnoměrně do něj naskládejte nakrájená rajčata s paprikou a natrhanými listy salátu. Poté korpus opatrně sviňte do rolády. Nechte odpočinout na hodinu v chladničce. Před servírováním roládu nakrájejte na asi 4 cm kousky.
Cuketová roláda na sladko
Díky neutrální chuti se cuketa hodí jak na slané, tak na sladké pokrmy. Nejen dětem uděláte radost se sladkou verzí této rolády.
Postup je jednoduchý. Sůl a pepř vyměňte za cukr, zakysanou smetanu nebo tvaroh ochuťte vanilkovým a moučkovým cukrem. Namísto zeleniny dejte různě barevné kousky ovoce: broskve, banány, ale i borůvky, rybíz nebo maliny. Klasicky zamotejte a roládu nechte vychladit.
Jak roládu servírovat?
Nakrájenou roládu můžete podávat jako samostatný pokrm nebo jako lehkou přílohu ke kuřecímu masu. Ze sladké verze uděláte dokonalý a zdravý moučník.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.nutrelino.com