Zdroje: YouTube.com, chcemejistzdrave.cz, nejrecept.cz

Možná i vás překvapila bohatá úroda cuket a snažíte se přijít na to, jak je zužitkovat. Naštěstí mají obrovské množství využití a dají se zpracovat hned několika způsoby. Tím méně známým je příprava cuketové rolády s lahodnou náplní z čerstvého sýru. Příprava vám zabere jen několik málo minut a na stole vám během chvilky přistane dokonalý pokrm, který poslouží jako rychlá a lehká večeře či pohoštění pro hosty. A co víc, cuketové rolády se nemusejí obávat ani dietáři.

Cuketa pro zdraví i na hubnutí

Cukety jsou právem považovány za jeden z nejzdravějších druhů zeleniny. Jsou bohaté na vitamíny A, B a C a také minerály jako například hořčík, měď, draslík a fosfor. Zároveň obsahují nezanedbatelné množství vlákniny, díky čemuž napomáhají k přirozené detoxikaci těla a zároveň působí jako prevence před rakovinou tlustého střeva.

K tomu všemu mají cukety jen velmi nízkou energetickou hodnotu a jsou tvořeny převážně z vody. Hodí se tak do redukčních diet. Vzhledem ke zmíněnému vysokému podílu vlákniny také zasytí na delší dobu Pokud se tedy snažíte shodit nějaké to kilo navíc, nebo si jen hlídáte linii, večeře připravené z cuket jsou tou pravou volbou. Nejznámější jsou pravděpodobně cuketové placičky anebo cuketové těstoviny. Dokonalá je ale také cuketová roláda.

Cuketová roláda se sýrovou náplní

Na tětso budete potřebovat 500 gramů cukety, 4 vejce, 1 hrst parmezánu (nebo jiného tvrdého sýru), špetku mletého muškátového oříšku, sůl a pepř. Na sýrovou náplň si připravte 200 gramů čerstvého sýru, 100 gramů zakysané smetany, 2 lžíce krájených sušených rajčat, 100 gramů sýru eidam, 100 gramů šunku nebo slaniny, sůl a pepř.

Nejdříve si omytou cuketu nastrouháme na struhadle najemno, posolíme ji větší špetkou soli, promícháme a necháme „vypotit” asi 15 minut. Následně cuketu přemístíme do čisté utěrky, přes kterou ji vymačkáme, abychom ji zbavili přebytečné vody.

Vymačkanou cuketu v míse smícháme se čtyřmi celými vajíčky, opepříme a přidáme hrst tvrdého sýru. Připravené těsto rovnoměrně rozprostřeme na pečicím papírem vyložený plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na zhruba 25 minut.

Po upečení necháme těsto zchladnout a pustíme se do náplně. Čerstvý sýr smícháme se zakysanou smetanou a sušenými rajčaty. Náplň ještě dochutíme solí a pepřem. Na upečené těsto rozložíme plátky sýru a šunky, potřeme půlku těsta připravenou náplní a roládu srolujeme. Můžeme ji dát před podáváním ještě na několik minut vychladit do chladničky a je hotovo.

Náš tip

Náplň rolády si každý může upravovat podle svých chutí a preferencí. V kombinaci s čerstvým sýrem budou skvěle chutnat například také olivy, jarní cibulka anebo česnek. Za zkoušku stojí i varianta se sušenými rajčaty a nasekanými čerstvými lístky bazalky. Namísto šunky a sýru pak můžete těsto poklást třeba na tenko nakrájenými plátky avokáda.

Na podrobný postup se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube