Během léta se rozhodně vyplatí mít v rukávu spoustu receptů na pokrmy z cukety. Tahle úžasná a nesmírně zdravá zelenina má v kuchyni širokou škálu využití, většina lidí ale zná jen smaženou cuketu nebo třeba cuketové placky. V posledních letech je pak ještě populární perník z cukety, takzvaný cuperník, který je božsky vláčný. Preferujete-li ale slané pokrmy a těch nejklasičtějších jste už přejedení, vyzkoušejte zajímavý recept z Itálie.
Jak připravit skvělé italské cuketové bochánky, zjistíte ve videu na YouTube, na kanálu Gesundheit in einer Schüssel:
Cuketové bochánky
Obyčejné cuketové placky, které jsou zdravou alternativou bramboráků, zná takřka celý svět. V Itálii jsou ale mnohem populárnější cuketové bochánky. Ty se připravují pro mnohé poněkud nezvykle. Zatímco běžně se cuketa strouhá a následně míchá s nejrůznějším kořením, v případě bochánků se cuketa krájí na velmi tenké plátky. Díky tomu mají bochánky velmi zajímavý vzhled.
Na tenké plátky
Na 4 porce si připravte 2 středně velké cukety. Ty omyjte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Skvělým pomocníkem vám pro to může být kráječ zeleniny, takzvaná mandolína. Pokud jí ale nedisponujete, vystačíte si pochopitelně i s obyčejným nožem. Nakrájenou cuketu dejte do mísy a zasypte jí 1 lžičkou soli. Dobře promíchejte a nechte cuketu asi 10 minut odpočívat, aby pustila přebytečnou vodu.
Pevný sníh
Následně z cukety vodu ještě vymačkejte a smíchejte se 2 lžícemi hladké mouky nebo škrobu. Pak ji ještě opepřete a přidejte oblíbené koření, například sladkou mletou papriku nebo nejrůznější bylinky. Rozbijte 2 vejce a oddělte bílky od žloutků.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a ten nakonec vmíchejte do cukety. Na pánvi si rozehřejte dostatečné množství olivového oleje a do něj pak vkládejte po lžíci cuketové plátky v těstíčku. Bochánky smažtez obou stran dozlatova. Hotové bochánky odkládejte na papírovou utěrku, která pojme přebytečný tuk. Cuketové bochánky podávejte jen tak nebo třeba jako přílohu k dalším pokrmům.
Co se zbylými žloutky
Snad u všech receptů, ve kterých se pracuje pouze s bílky, vyvstává otázka, jak vlastně spotřebovat zbylé žloutky. Naštěstí existuje hned několik možností. Můžete je například použít při přípravě špaget carbonara. Anebo z nich udělat dokonalý žloutkový krém třeba ke štrúdlu anebo k různým koláčům. Pokud vám po vaření jakéhokoliv pokrmu zbyde větší množství žloutků, rozhodně se vyplatí z nich připravit crème brûlée.
Související články
Zdroje: fresh.iprima.cz, magazin.recepty.cz