Cuketové halušky jsou něčím novým, rozhodně jimi překvapíte rodinu a známé. A doufáme, že příjemně! Jako příloha se perfektně hodí k omáčce s masem, ale překvapí i klasicky se zelím (i když se na tento recept používá spíše bramborové těsto a tudíž se jedná o strapačky). Pokud máte obavy z odhalení přítomnosti cukety, nemusíte, protože ta tam není na chuť cítit a ani vizuálně na ni nenarazíte.

Cuketové halušky pro vegetariány

Halušky, jakožto nejznámější slovenský pokrm, se nejčastěji podávají s brynzou, jedná se o časově nenáročný recept, který Slováci, ale i Češi milují. My si dnes nachystáme variantu se zelím a bez masa. Proč vlastně ne!

Připravte si 800 g cukety, 500 g kysaného zelí, cca 240 g hladké mouky, střední cibuli, sůl, pepř, vajíčko a lžíci sádla. Cuketu omyjte, odstraňte kraje a na jemné straně struhadla jí nastrouhejte, trochu posolte a vhoďte do cedníku, aby mohla uvolněná voda bez problému odkapávat. V mezičase si oloupejte cibuli, pokrájejte jí najemno a na jedné lžíci sádla ji dozlatova osmahněte. K cibuli přidejte kysané zelí, malinko osolte, opepřete a pod pokličkou duste zhruba 15 minut.

Vypocenou cuketu ještě zlehka vymačkejte, přendejte do mísy, přidejte jedno vejce, sůl a mouku (postupně, třeba ani veškeré množství nebude potřeba). Mělo by vzniknout husté těsto.

Do hrnce si napusťte vodu, osolte a přiveďte k varu. Ze vzniklého těsta do vroucí vody tvořte pomocí lžíce a síta na halušky (seženete okolo 100 Kč) halušky, které ve vodě nechte 1 – 2 minuty povařit. Pak je vyndejte, zlehka propláchněte ve studené vodě a smíchejte se zelím.

TIP!

Jestliže vaříte pro chlapy, kteří vyžadují maso, v základu k cibuli přidejte 250 g uzené slaniny či krkovičky.

Cuketové halušky jako příloha k omáčce a masu

Zcela primitivní příprava halušek, které se hodí k omáčkám, ale i k mnoha dalším pokrmům - fantazii se meze nepkladou. Potřebovat budete jen velkou cuketu, vejce, hladkou nebo polohrubou mouku podle potřeby a trošku soli.

Cuketu v tomto případě oloupejte, protože u větších cuket je slupka tužší a vydlabejte i vnitřek cukety kvůli velkým jadérkům. Nastrouhejte najemno, přidejte vejce, sůl a postupně i mouku, až se dopracujete k hustému těstu. Těsto opět protlačte přes síto na halušky a povařte jednu až dvě minutky, vyjměte a servírujte. Jestliže budete halušky podávat později, propláchněte je studenou vodou a zakápněte trochou oleje, aby se k sobě nepřilepily.

Související články

Zdroje: www.jimejinak.cz, www.nejrecept.cz, www.gardenandkitchen.com