Nastala sezóna úrody cuket a byla by škoda tuto oblíbenou zeleninu nevyužít k přípravě mnoha chutných pokrmů. Její použití je v kuchyni opravdu velmi pestré. Pokud nemáte vlastní zdroj cuket na zahrádce, momentálně jsou k dostání po čerstvé sklizni i na všech tržištích a ve farmářských obchodech. Letním hitem všech grilovaček jsou cuketové hranolky! Jistě oceníte nejen jejich jednoduchou přípravu, ale i možnou variabilitu chutí.

Jak připravit cuketové hranolky s dipem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu BILLA Česká republika:

Zdroj: Youtube

Zelenina s mnoha bonusy

Cuketa je zelenina s mnoha výhodami. Obsahuje jen minimum kalorií, za to však vysoký podíl minerálů. Cuketa je tak skvělým parťákem při hubnutí. Navíc má příjemnou jemnou chuť, díky čemuž se hodí do mnoha pokrmů, zejména předkrmů, příloh nebo jako pochoutka ve formě jednohubek. Cuketu lze připravit nejen naslano, ale i nasladko a použít ji můžete syrovou, ale stejně tak je vynikající v tepelné úpravě.

Potřebné ingredience

Než se pustíte do přípravy celého receptu, připravte si k ruce všechny potřebné ingredience. Budete potřebovat 3 středně velké cukety, 1/2 hrnku panko strouhanky, 1/3 hrnku hladké mouky, 1/4 hrnku strouhaného parmezánu, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky sušeného česneku, 1/4 lžičky mletého černého pepře a 2 vaječné bílky.

Cuketové hranolky s parmezánem

Nejprve si dejte předehřát troubu na 190 °C. Následně vyložte plech pečicím papírem. Pak se pusťte do zpracování cukety a po umytí a osušení papírovým ubrouskem ji nakrájejte na hranolky.

V misce smíchejte panko strouhanku, mouku, parmezán, sůl, česnekový prášek a pepř. V další nádobě vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Následně jednotlivé kousky cuket obalujte v bílcích a poté v panko směsi.

Hranolky rozložte na plech tak, aby se vzájemně nedotýkaly, a na závěr je zakapejte trochou oleje. Velice praktické je použití oleje ve spreji.

Fáze pečení

Takto připravené cuketové hranolky vložte do trouby a pečte cca 10 minut. Poté plech otočte a pečte dalších 10 minut, dokud nejsou hranolky křupavé a zlatavé barvy. Lahůdku podávejte ještě teplou s dipem dle vaší chuti.

Pár tipů na závěr

Pro extra křupavost namočte cukety před obalením na 10 minut do studené osolené vody. Místo panko strouhanky můžete použít i strouhanku z tvrdého chleba. Do panko směsi můžete přidat také sušené bylinky, například oregano, bazalku nebo tymián.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, wwww.carujeme.cz