Sezóna cuket právě vrcholí a jsou jich nejen plné obchody, ale radují se z nich i domácí pěstitelé. Jedná se o jednu z nejzdravějších druhů zeleniny, která navíc neobsahuje téměř žádné kalorie, má jen minimum cukrů a je plná zdravé vlákniny a vitamínů. Pokud tedy patříte mezi milovníky knedlíků, můžete si právě nyní dopřát jejich dietní verzi.
Jak připravit cuketové střapačky se podívejte na tomto videu:
Cuketa podporuje hubnutí
Pokud si hlídáte štíhlou linii nebo se snažíte zhubnout, je pro vás cuketa skvělou volbou a výborným pomocníkem. Jedná se o nízkokalorickou zeleninu, bohatou na vlákninu a bílkoviny, a proto dokonale zasytí a nezatíží váš jídelníček zbytečnými kaloriemi. Díky tomu si udržíte odpovídající váhu.
Cuketa 100x jinak
Cuketa je v kuchyni doslova univerzální zeleninou, kterou lze upravit jako samostatný pokrm, anebo ji využít jako součást nejen slaných receptů, ale i sladkých. Syrovou ji můžete využít do zeleninových salátů a je skvělá i do polévek. Pokaždé vám vznikne chutné a zdravé jídlo, po kterém nepřiberete ani deko!
Kvalitnější zažívání
Cuketa je skvělou zeleninou pro lepší trávení. Obsažená vláknina totiž pomáhá regulovat pohyby střev a zbavovat náš organismus nežádoucích toxinů. Cuketa je také bohatá na vodu, díky čemuž přispívá ke správnému prostředí ve střevech a zároveň pomáhá předcházet zácpám. Cuketa je tedy skvělou volbou pro všechny, kteří mají potíže s trávicím traktem.
Cuketové knedlíky s rohlíkem
Omyjte a oloupejte si zhruba tak 250 g cuket a nastrouhejte je nahrubo. Přidejte k nim stejné množství hrubé mouky, 2 celá syrová vejce a špetku soli. Veškeré ingredience řádně promíchejte a přisypte k nim nakrájené kostičky z 5 rohlíků. Těsto opět propracujte a na silně pomoučněném vále z něho vytvarujte knedlíkové šišky. Opatrně je poté vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte po dobu 20 minut.
Bramborové knedlíky s cuketou
Budete potřebovat něco kolem 500 g brambor. Nejprve je omyjte a poté je uvařte v osolené vodě, a to i se slupkou. Po zchladnutí je oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Přidejte k nim 250 g nastrouhané cukety, 1 celé syrové vejce, 100 g nakrájené šunky, 300 g hrubé mouky a špetku soli. Následně umíchejte soudržné těsto, z něhož pak tvarujte knedlíkové šišky. Do většího hrnce nalijte vodu, osolte ji, přiveďte k varu a knedlíky uvařte jako v předchozím receptu. Pokud jsou hotové, vyplavou na povrch.
Tip na závěr
Protože cuketa obsahuje hodně vody, mohly by se vám knedlíky snadno rozvařit. Proto je důležité cuketu před přidáním do těsta řádně vymačkat rukou nebo pomocí cedníku. Cuketové knedlíky podávejte s masem, houbami nebo zelím a samozřejmě je lze servírovat také s omáčkou.
Související články
Zdroje: www.prozeny.cz, www.recepty.cz, www.kucharidodomu.cz