O benefitech cukety toho bylo napsáno již mnoho. Je to skvělá a variabilní zelenina, ze které se dají vytvořit naprosto skvostné pokrmy. Nyní, když je její sezóna, by byl hřích nevyužít její potenciál na plno. Nemusíte se nutně omezit jen na cuketový perník, plněné cukety nebo cuketové nudle. Směle ji využijte, kam vás napadne.
Cuketa na zahuštění i do koprovky
Cuketa má naprosto neutrální chuť, díky čemuž ji můžete využít bez nad sázky na tisíce způsobů. Pokud milujete omáčky, ale nechcete je zbytečně zahušťovat moukou, jednoduše oloupejte cuketu, nastrouhejte ji do základu a zahuštění je na světě. Věděli jste, že pokud cuketu nastrouháte na jemném struhadle, můžete jí zahustit klidně i buřty na pivu? Použít ji můžete i do základu oblíbené koprovky. A konečně – udělejte si z cukety kuličky k lahodné omáčce na těstoviny!
Jak na to, se podívejte v tomto videu z kanálu Dnes vaří děda:
Masové kuličky jsou pojem a zbožňují je děti i dospělí. Jenže občas je masa víc než dost a z nutričního hlediska bohatě stačí zařazovat maso do jídelníčku zhruba třikrát týdně. Bílkoviny pak dohnat jinými zdroji. Skvělou obměnou se vám tak mohou stát právě cuketové kuličky. Jsou plné zeleniny a díky italskému sýru riccotta i plné potřebných bílkovin. Zkuste je a uvidíte, že je budete vařit stále dokola.
Recept na cuketové kuličky
Připravte si kilogram cuket. Čím mladší budou, tím svěžejší bude i chuť kuliček. navíc mladší cukety nemají tvrdá semínka, tudíž je můžete směle nastrouhat celé. Připravte si čistou utěrku nebo plátýnko a s jejich pomocí vymačkejte ze zeleniny přebytečnou tekutinu. Přendejte do mísy, prolisujte k cuketám zhruba 30 gramů česneku, přisypejte půlku najemno nakrájené cibule, ochuťte 25 gramy soli, rozklepněte jedno vejce, přidejte balení italského sýra a zasypejte 100 gramy strouhanky.
Pokud chcete o něco křupavější chuť, použít můžete panko strouhanku, kuličky budou jedna báseň. Přidejte hrst najemno nasekané petrželky a bazalky a mírně zakápněte olivovým olejem. Promíchejte a tvořte kuličky. Ty pak vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte, dokud nezezlátnou.
Bez omáčky by to nešlo
Než se kuličky dopečou, vrhněte se na omáčku. Najemno nakrájejte zbylou půlku cibule a nechte ji zesklovatět na trošce olivového oleje v hlubší pánvi. Přidejte k ní 3 stroužky najemno nakrájeného česneku, bazalku a trochu sušeného oregana. Do základu pak vlijte plechovku loupaných rajčat, použít můžete ale i krájené. Nechte zasmahnout a poduste.
Pokud máte zásobu čerstvých rajčat, nepoužívejte plechovková, ale uvařte si lahodnou omáčku přímo z nich. Stačí je nakrájet na kostky a podusit se základem. Chuť bude fantastická. Dochuťte ji solí a pepřem. Na závěr do omáčky nastrouhejte sýr pecorino a nechte jej zvolna rozpustit. Omáčka se tak nádherně zahustí. Hotové kuličky podávejte s oblíbenými těstovinami přelitými omáčkou a zasypané sýrem pecorino. Ozdobit můžete ještě čerstvými bylinkami.
Související články
Zdroje: foodlove.com, kucharkaprodceru.cz