Cuketové lasagne jsou skvělou alternativou k tradičním lasagním. Nahrazením těstovin cuketou se totiž snižuje kalorická hodnota jídla, ale zároveň se zachovává jeho bohatá chuť.

Po těchto lasagních se ani nebudete cítit těžce, protože se řadí mezi lehké, a přesto velmi výživné pokrmy. Vychutnejte si tak italskou klasiku, která uspokojí chuťové pohárky celé vaší rodiny!

Připravit si můžete i vynikající lasagne z lilku podle jednoduchého video receptu na YouTube, na kanálu The Mediterranean Dish:

Zdroj: Youtube

Nakrájení cuketových plátků

Nejprve omyjte 4 menší cukety a nakrájejte je na tenké plátky o tloušťce kolem 0,5 cm. Plátky lehce osolte a nechte je odstát asi 15-20 minut, aby pustily vodu.

Poté je osušte papírovým ubrouskem. Pro odstranění co nejvíce přebytečné vody a dosažení lepší konzistence lasagní můžete plátky cukety dát hned na plech a opéct je v troubě při teplotě 200 °C na asi 20 minut.

Příprava rajčatové omáčky

Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Po chvilce vmíchejte 4 stroužky nasekaného česneku, 2 plechovky drcených rajčat, bokový list, trochu soli a čerstvé bylinky jako je bazalka a oregano.

Omáčku poté vařte bez pokličky do zhoustnutí, asi 30 minut. Jakmile bude rajčatová omáčka dostatečně hustá, vyndejte bobkový list a dle chuti ještě přisolte a opepřete.

Univerzální bešamelová omáčka

V míse smíchejte 400 g ricotty nebo cottage, vejce a polovinu strouhaného parmazánu. Směs na závěr dochuťte ještě solí a pepřem. Do druhé mísy nastrouhejte nahrubo 3 mozzarelly, kterými posypete připravené lasagne nakonec. Jakmile budete mít obě omáčky hotové a cukety připravené, můžete se pustit do samotného skládání lasagní.

Vrstvení lasagní v pekáčku

Na dno zapékací misky nejprve dejte vrstvu rajčatové omáčky, na kterou poté položte cuketové plátky. Ty potřete bešamelovou omáčkou a celé vrstvení ještě jednou zopakujte.

Dbejte na to, aby každá vrstva byla rovnoměrně rozprostřena, což zajistí rovnoměrné pečení a perfektní chuť. Hotové lasagne posypte nastrouhanou mozzarellou a můžete je dát péct.

Finálové pečení lasagní

Připravené lasagne překryjte alobalem a dejte je do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 30 minut. Po uplynulé době opatrně odstraňte alobal a nechte lasagne dopéct 10-15 minut, dokud nebudou dozlatova. Po vytažení z trouby by měly lasagne několik minut odpočívat, aby se chutě propojily a vrstvy dobře držely pohromadě. Pak už je stačí nakrájet a servírovat s lístky čerstvé bazalky.

Související články

Zdroje: asimplepalate.com, prozeny.cz, denik.cz