Zdroje: varimesmozkem.cz, novinky.cz, spektrumzdravi.cz

Cukety je možné právem považovat za superpotravinu. Jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, dají se připravit na ohromné množství způsobů a vždy chutnají skvěle. Zařadit je můžete do svého jídelníčku, i když se snažíte shodit na váze. Například takové cuketové placky jsou hotové raz dva a spolehlivě zastoupí oběd i večeři. Jedna ingredience z nich zároveň dělá pokrm, ke kterému se budete jistě velmi rádi vracet.

Cukety a jejich vliv na zdraví

Cuketa patří k jednomu z nejzdravějších druhů zeleniny. Je bohatá na vitamíny A, B a C a minerály, jako jsou hořčík, vápník, železo, fosfor a draslík. Kromě toho se v ní nachází nezanedbatelné množství vlákniny, která má blahodárný vliv na zažívání a podporuje přirozenou detoxikaci organismus. I proto je cuketa velmi oblíbená mezi dietáři. Cuketa neobsahuje takřka žádný tuk, jen minimum sacharidů a je tvořena z 90 procent jen z vody.

Cuketové placky

Cuketové placky jsou geniální alternativou klasických bramboráků. Není třeba je dělat v silné vrstvě oleje, jsou lehčí a jak bylo zmíněno, kvůli podstatně nižšímu obsahu sacharidů si je mohou bez obav dopřát i ti, jež si hlídají linii. Navzdory tomu, že cuketové placky snad všichni znají, existuje jedna vychytávka, s pomocí které z nich můžete udělat ještě chutnější a křupavější pokrm.

Na cuketové placky budete potřebovat:

700 gramů mladých cuket

1 menší cibuli

špetku drceného kmínu

1 lžičku sušené majoránky

2 vejce

1 menší lžičku soli

pepř

3 stroužky česneku

4 lžíce hladké mouky

olivový olej

Postup:

V první řadě si omyjeme cukety a na struhadle je nastrouháme najemno. Posypeme je menší lžičkou soli, dobře promícháme a necháme asi 15 minut odpočívat, aby měla cuketa čas se vypotit.

Následně cuketu ještě dobře vymačkáme, abychom ji zbavili přebytečné vody. Díky tomu budou výsledné placky krásně křupavé.

Vymačkanou cuketu smícháme s najemno nakrájenou cibulí, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem, vejci a trochou pepře. Na pánvi si rozehřejeme asi lžíci olivového oleje a na něm pak z připraveného těsta smažíme jednotlivé placičky z obou stran dozlatova.

Zdroj: Youtube

TIP: Cuketové placky jsou výborné samy o sobě, skvěle se k nim ale hodí i například dip ze zakysané smetany a čerstvých bylinek.