Cukety, kam se podíváš, to přesně vyjadřuje měsíc srpen. Rostlina plodí bez větší námahy jednu cuketku za druhou a vy už pomalu nevíte, co s úrodou dělat. I to je srpnová klasika. Cuketové placky podle receptu pana Pohlreiha se hodí nejlépe na lehkou večeři, ale co je pro hospodyňky asi nejdůležitější – je to rychlovka. To po náročném a parném dnu ocení všichni.

V dnešní době se preferují menší cuketky, které obsahují malá, téměř neviditelná semínka. Pro někoho mají jednoduše lepší chuť. Ale jsou i tací, kteří si libují spíše ve větších kusech cukety a velká semínka přímo zbožňují. Takže si na následující vaření připravte takovou cuketu, jakou máte nejraději vy.

Potřebné suroviny na placky

  • cuketa větší nebo dvě menší
  • hladká mouka
  • vejce
  • česnek
  • rostlinný olej
  • čerstvá chilli paprička (nemusí být)
  • pepř
  • sůl

Suroviny na dip

Dip z jogurtu s čerstvými bylinkami je geniální vylepšení, s nímž se cuketové placičky báječně snoubí.

Budete jpotřebovat:

  • jogurt
  • bazalku
  • pažitku
  • petržel

Postup přípravy

Cuketě nejprve odkrojte konce a nastrouhejte ji nahrubo na struhadle i se slupkou. Přendejte do misky a vmíchejte do cukety sůl, aby se vypotila a zbavila se tak přebytečné vody. Přidejte ještě trochu pepře. Chvilinku nechte odpočinout a nachystejte si druhou misku. Cuketu pořádně vymačkejte (použijte ruce), dejte do připravené misky a vhoďte do ní i najemno nakrájený stroužek česneku. Dále „pocukrujte" hladkou moukou, nemusí jí být moc, a rozklepněte do směsi dvě vejce. Kdo rád pálivé, přidá kousek chilli papričky. Vše pečlivě promíchejte.

Na pánev si nalijte trochu rostlinného oleje, nechte ho rozpálit a lžící udělejte na pánvi několik menších placiček. Pečte dozlatova z obou stran.

V mezičase si nachystejte dip, který vám zabere minimum času. Do misky si dejte jogurt a nahrubo pokrájené čerstvé bylinky. Dip osolte a opepřete podle své chuti.

Jestliže nejste příznivcem bezmasé večeře, můžete do placiček přidat anglickou slaninu s uzeným sýrem nebo si vymyslete svou vlastní ideální kombinaci ingrediencí.

Související články

Zdroje: zeny.iprima.cz, www.toprecepty.cz