Horké letní dny s sebou přinášejí často touhu po lehkých a osvěžujících jídlech. V tomto případě je ideální volbou právě cuketové rizoto. Kombinací rýže s cuketou dosáhnete příjemné krémovité konzistence a zcela jistě se nebudete cítit přecpaní. Přesto vás tento pokrm příjemně zasytí na dlouhou dobu a jistě vás okouzlí i jeho nezapomenutelná chuť.

Chcete znát jednoduchý a chutný fitness recept na krémové cuketové rizoto? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Fit recepty - Lucia Wagnerová:

Zdroj: Youtube

Proč právě cuketové rizoto

Cuketa je letní zelenina, která je výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, vitaminů skupiny B, vitaminu A a C. S přibližně 19 kcal na 100 g je cuketa nízkokalorická a lehce stravitelná. Díky své jemné chuti se cuketa skvěle hodí do mnoha pokrmů a v kombinaci s krémovou rýží a dalšími vonnými ingrediencemi vytvoří na talíři dokonalou harmonii chutí a textur.

Připravte si veškeré suroviny

Než se pustíte do samotné přípravy rizota, nachystejte si vše, co budete potřebovat. Využijete 50 g másla, 1 velkou cibuli, 1 stroužek česneku, 180 g rizotové rýže, 1 kostku zeleninového vývaru, kůru a šťávu z 1citronu, 250 g cukety, 2 snítky citronového tymiánu, 50 g tvrdého sýra italského typu, 2 lžíce crème fraîche.

Rizoto s cuketou a citronem

Začněte tím, že si vyrobíte z kostky vývar, pokud máte domácí, je to samozřejmě nejlepší varianta. Potom si v hluboké pánvi rozpusťte máslo, zlehka na něm opečte na mírném stupni plotýnky najemno pokrájenou cibuli, a to po dobu cca 8 minut.

Následně přidejte rozmačkaný nebo posekaný česnek a zhruba po minutě postupně vmíchejte i rýži, která je vhodná k přípravě rizot. Měla by se postupně obalit směsí cibulky s česnekem.

Zhruba po 2 až 3 minutách přilijte naběračku vývaru a dodejte také citronovou šťávu a tymián. Na středním stupni plotýnky nechte rizoto za stálého míchání probublávat. Jakmile se zredukuje veškerá tekutina, přidejte opět další naběračku vývaru a stále míchejte. Pak vmíchejte cuketu pokrájenou na drobné kostičky a duste pod pokličkou. Dle potřeby dodávejte vývar, dokud nebude rýže naprosto křehká a krémová.

Fáze definitivního dochucení

Těsně před podáváním vmíchejte do rizota koření dle vašich potřeb, také nastrouhanou citronovou kůru. Na talíři dodejte trochu crème fraîche a strouhaný italský sýr.

Související články

Zdroje: www.bbcgoodfood.com, www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz