Máme pro vás zajímavý recept, který je nejen téměř bez práce, ale jeho výsledek je lahodné chuti a zcela jistě vám nezatíží žaludek. Cuketu doplníte omáčkou z čerstvých rajčat a zvýrazníte souhrou chutí brynzy nebo balkánského sýru, mozzarely a parmezánu. Zcela jistě si tento recept oblíbíte!
Jak připravuje plněnou cuketu s masovým ragú věhlasný šéfkuchař Roman Paulus? Podívejte se na tomto videu:
Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce
Zhruba 600 g zralých rajčat nakrájejte na menší kousky a vložte je do cedníku. Vymačkejte z nich větší část tekutiny a rajčata vložte na dno zapékací misky. Lehce osolte a dochuťte i pepřem a také potřete 3 až 4 stroužky rozmačkaného česneku.
Připravte si cukety
Asi tak 4 kusy cuket pokrájejte na tenčí podélné plátky cca 0,5 cm široké, osolte, opepřete a z obou stran lehce opečte na pánvi na olivovém oleji, až změknou. Opečené cukety uchovejte přikryté v teple, než připravíte další suroviny, díky tomu se budou cukety lépe rolovat.
Sýrová náplň do rolek
Do čisté misky vložte 400 g brynzy nebo balkánského sýra a 30 g parmazánu (nemusí být), přidejte nasekané oregano, petrželku a 2 syrová vejce. Veškeré ingredience propojte řádným promícháním a následně směsí potřete jednotlivé plátky cukety a zatočte je do ruliček.
Takto připravenou cuketu rozprostřete v tenké vrstvě do rajčatové omáčky a na každý kus ještě rozložte lžíci drcených rajčat a tenké plátky mozzarelly. Dejte zapékat na dobu 20 minut do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia.
Varianta pro milovníky masa
Tento recept lze samozřejmě různě obměňovat. Záleží jen na vašich chutích a bujné kulinářské fantazii. Pokud máte rádi masité pokrmy, můžete rolky doplnit i o mleté maso.
Vložte jej do mísy společně se syrovým vejcem, prolisovaným česnekem, nahrubo nasekanou bazalkou, strouhankou a na kostičky nakrájenou slaninou a mozzarellou. Osolte, opepřete a směs řádně promíchejte. Z masa pak tvořte malé válečky, kterými rolky naplníte.
Extra tip: Cuketové těstoviny na hubnutí
Cukety můžete velice dobře použít namísto těstovin. Z jejich plátků mohou být skvělé zeleninové lasagne, když použijte vhodnou škrabku či struhadlo, budou z nich zeleninové nudle či špagety, nebo i nudle do polévky.
Nejnovější epizodu podcastu iReceptář do ucha si poslechněte přímo ZDE:
Související články
Zdroje: www.recepty.cz, www.kvalitnitunak.eu, www.fresh.iprima.cz