Cukety jsou jednoduše zeleninou léta. Zprvu se bojíte o úrodu, pak nestačíte vymýšlet recepty, abyste všechny ty krásné plody zpracovali. Zkuste si z nich tentokrát připravit tyčinky! Pečou se v troubě, nesmaží se na tuku, lahodně křupou a jsou skvělým pokrmem podporujícím hubnutí.
Příprava v troubě
Cuketové tyčinky se nesmaží. Jednoduše se rozloží na plech, vloží se do trouby a za několik minut je dobrota na světě.
A jak docílit toho, aby byly tyčinky co nejkřupavější? Podívejte se na video:
Postup výroby tyčinek je legračně jednoduchý. Jako základ použijte cuketu. Samozřejmě je lepší použít střední, šťavnatou cuketu, ale pokud jste našli na záhoně schovanou přerostlou, klidně vezměte i tu. Mladou loupat nemusíte. Přerostlou oloupejte rozhodně.
Chilli nebo bylinky
Chuť tyčinkám dodá chilli nebo bylinky. Použít můžete oblíbené sušené, velkou parádu ale uděláte se směsí nastrouhaného čerstvého česneku a nasekanou hladkolistou petrželkou. Pokud milujete vůni Francie, použijte provensálské bylinky. Skvěle tyčinky ochutí i libeček, díky kterému nebudete muset příliš solit.
Cuketu rozkrájet a obalit
Cuketu, ať už máte jakoukoli, nakrájejte na tyčinky připomínající hranolky a odložte stranou. Do misky vhodné na obalování tyčinek (stačit bude ale i hlubší talíř) rozklepněte dvě vejce. Množství upravte podle množství tyčinek. Spolu s vejcem rozmíchejte strouhaný sýr, volte jej podle své chuti.
Skvělá je gouda, čedar a lahodně bude zejména s čerstvými bylinkami chutnat parmezán. Osolte a opepřete. Každou tyčinku důkladně obalte ve vaječné směsi a poté jako řízek ve strouhance. Skvěle se hodí kukuřičná. Pokud nemáte potíže s lepkem, zvolte panko strouhanku. Dodá tyčinkám neuvěřitelnou křupavost.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, fitsmarcelou.cz