K létu cuketa prostě patří a i když je jí všude nadbytek, rozhodně si ji užijte. Pro jakoukoli přípravu v kuchyni se hodí spíše menší plody, mají nejlepší chuť, tenkou slupku a jsou bez semen. Ale nelámejte hůl ani nad větší cuketou, v moučníku se její škrobovitější chuť zcela vytratí a těstu vždy dodá báječnou vláčnost. Nezapomeňte ji před použitím však oloupat. Níže uvedený recept rozhodně stojí zato vyzkoušet, kombinace cukety a perníkového těsta je prostě báječná. Postup najdete i ve videu.
Hrnkový cuketový perník
Suroviny:
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- ¾ hrnku krystalového cukru
- 3 vejce
- 2 hrnky polohrubé mouky
- ½ hrnku slunečnicového oleje
- 3 lžíce meruňkového džemu
- 1 lžička perníkového koření
- 1 sáček kypřicího prášku do perníku
- 2 lžíce kakaa
- 1 balení čokoládové polevy
Postup:
- Cuketu dejte do mísy, přidejte cukr, vejce a promíchejte. Poté přisypejte mouku, přilijte olej, perníkové koření, kypřicí prášek do perníku, meruňkový džem, opět dobře promíchejte a na závěr přidejte kakaový prášek.
- Připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 25 minut.
- Vyndejte hotový moučník z trouby, připravte čokoládovou polevu dle návodu na obalu a rovnoměrně ji rozetřete po mírně vychladlém moučníku. Nechte ztruhnout, poté nakrájejte na řezy a podávejte.
Zdroje: www.youtube.com, www.andreamokrejsova.cz