K létu cuketa prostě patří a i když je jí všude nadbytek, rozhodně si ji užijte. Pro jakoukoli přípravu v kuchyni se hodí spíše menší plody, mají nejlepší chuť, tenkou slupku a jsou bez semen. Ale nelámejte hůl ani nad větší cuketou, v moučníku se její škrobovitější chuť zcela vytratí a těstu vždy dodá báječnou vláčnost. Nezapomeňte ji před použitím však oloupat. Níže uvedený recept rozhodně stojí zato vyzkoušet, kombinace cukety a perníkového těsta je prostě báječná. Postup najdete i ve videu.

Zdroj: Youtube

Hrnkový cuketový perník

Suroviny:

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • ¾ hrnku krystalového cukru
  • 3 vejce
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ hrnku slunečnicového oleje
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 sáček kypřicího prášku do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balení čokoládové polevy

Postup:

  • Cuketu dejte do mísy, přidejte cukr, vejce a promíchejte. Poté přisypejte mouku, přilijte olej, perníkové koření, kypřicí prášek do perníku, meruňkový džem, opět dobře promíchejte a na závěr přidejte kakaový prášek.
  • Připravené těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně ho rozetřete. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 25 minut.
  • Vyndejte hotový moučník z trouby, připravte čokoládovou polevu dle návodu na obalu a rovnoměrně ji rozetřete po mírně vychladlém moučníku. Nechte ztruhnout, poté nakrájejte na řezy a podávejte.

Zdroje: www.youtube.com, www.andreamokrejsova.cz