Cukety jsou skvělá zelenina a kdy jindy z ní udělat zásoby na horší časy než v pravé sezóně. Záhony praskají ve švech a v obchodech se ceny cuket sem tam dostanou do akce. Neváhejte a připravte si z nich nejen večeře a obědy, ale zkuste italský recept, díky němuž budete mít lahodnou a všestrannou zeleninu vždy po ruce.
Inspirace z Itálie
V Itálii se cukety konzumují ve velkém a to na všechny možné způsoby. Samozřejmě je tam seženete čerstvé v sekci zeleniny, výjimkou ale není ani oddělení konzerv a zavařenin, kde nejčastěji narazíte na lahodnou zeleninu v různých úpravách naloženou v oleji. Jak si vyrobit italskou pochoutku doma, se podívejte na video:
Postup je jednoduchý. Ocet dodá zelenině pikantní chuť a v oleji cukety vydrží neskutečně dlouho. Dokud je nesníte.
Uvařit i upéct
Cuketám buď můžete dopřát koupel v octové vodě (přesný poměr najdete na videu) se solí, nebo je upečte v troubě a poté je nacpěte do sklenic. Oba způsoby dodají cuketám trochu jinou a lahodnou chuť. Pokud zvolíte první způsob, ponechte rozkrájené cukety v lázni dvě hodiny odpočívat, poté je sceďte a nechte na vhodném místě proschnout, aby ztratily co nejvíce vody.
Pomoci si můžete i papírovými utěrkami a přebytečnou vodu z nich mírným tlakem dostat. Jakmile jsou cukety dobře zbavené přebytečné vody, přidejte k nim trochu česneku, najemno nakrájeného, chilli a bylinky dle chuti. Promíchejte a trochou olivového oleje a začněte směsí plnit perfektně čisté sklenice. Zalijte olejem a zavíčkujte. Uložte na chladné místo a počkejte alespoň měsíc, než se chutě propojí.
Pečená delikatesa
Cukety můžete i upéct. Nakrájejte je na kolečka, vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem, ochuťte solí a pepřem a pomažte olivovým olejem. Dejte je na pár minut pod grill, dokud nezačnou zlátnout a měknout. Mezitím si připravte čerstvé bylinky, chilli a česnek. Bylinky klidně ponechte ve snítkách, nebo je mírně pokrájejte. SKvěle se k cuketám hodí tymián, oregano a rozmarýn.
Česnek nakrájejte nadrobro a množství volte podle chuti. Vymačkejte ještě šťávu z jednoho citronu. Ugrilované cukety nechte vychladnout a přendejte do mísy. K nim pak přidejte všechny připravené ingredience a promíchejte, zakápněte olivovým olejem a napěchujte do před vysterilizovaných sklenic. Opět zalijte olejem dobře zavíčkujte a dejte odpočinout na chladné místo. Zhruba po třech dnech bude cuketová lahůdka připravená.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.prozeny.cz