Ještě před čtyřiceti lety jsme v našich končinách znali cuketu spíše jen okrajově. Pak se ale mezi zahrádkáři rozšířila doslova rychlostí blesku, protože radost z obrovských plodů, v jejichž velikosti se sousedé předháněli, neznala mezí.

Dnes samozřejmě víme, že cukety sice dokáží dorůst několikakilogramové hmotnosti, ale nejchutnější pak už rozhodně nejsou. Je proto ideální sklízet je v menší velikosti, ale za to s maximální možností využití v kuchyni. 

Je libo sladká nebo slaná cuketa?

Relativní výhodou cuket je jejich nevýrazná chuť. Proto mohou posloužit jako surovina pro přípravu slaných i sladkých pokrmů, v podstatě je jedno, pro jakou úpravu se rozhodneme. Chcete cuketovou polévku?

Žádný problém: zkrátka ji povařte s nakrájeným bramborem, okořeňte, následně rozmixujte, zalijte trochou smetany a je hotovo. Přejete si cuketovou bábovku? Ani to nebude složité: do klasického bábovkového těsta zkrátka přidáte dva hrnky oloupané a nastrouhané cukety. Milovníci této sladké pochoutky přísahají, že tak vláčnou bábovku jiným způsobem nelze připravit. 

Dietní a chutná

Cuketu ale můžeme využít také jako přílohu k masu, stačí ji spolu s další zeleninou jako je mrkev, ale třeba i kapusta a další vhodné plodiny, pár minut povařit a pak “prohodit” na kastrolku s rozehřátým máslem. Chutná a zdravá příloha i pro dietáře bude na světě. Nebo si ji snad raději místo ve vodě na sporáku připravíte na pekáčku v troubě? Proč ne, i to je dobrá možnost. 

Cuketové chipsy budou za chvilku hotové

Jedním z vynikajících způsobů, jak zpracovat cukety, je ale jejich upečení, kdy získáme křupavé plátky, které se lehce popasují i s oblíbenými, leč nezdravými chipsy. Pojďme si jednoduchý recept vyzkoušet.

Nebudeme potřebovat nic jiného, než středně velké cukety v takovém počtu, abychom připravili dostatek pohoštění pro všechny. Pro čtyřčlennou rodinu budou stačit tři kusy. Dále budeme potřebovat strouhanku, mletou papriku, sušený česnek, petržel, oregáno, sezamová semínka, tymián, citronovou kůru, sůl a olivový olej.

Aby byl výsledek ještě křupavější, přidáme do klasické strouhanky ještě trochu kukuřičné. Že ji nemáte doma? Nevadí, stačí rozdrtit kukuřičné lupínky. 

Obalit a upéct

Postup přípravy této lahůdky zvládne i dítě, opravdu nejde o nic složitého. Nejprve si smícháme v misce všechny zmiňované ingredience kromě olivového oleje, soli a samozřejmě cukety. Obalovací směs dokonale promícháme.

Cukety, nakrájené na tenká kolečka, nejprve pokapeme olivovým olejem, jemně posolíme a každé z nich jemně, ale pečlivě obalíme v připravené směsi. Klademe je na plech, vyložený pečicím papírem jedno vedle druhého tak, aby se nepřekrývala. Pak už to půjde úplně samo.

V troubě, předehřáté na 200 °C, si plátky cukety pobudou jen několik minut, než jejich povrch zezlátne a začnou křupat. Chcete výsledek ještě vylepšit? Pak můžete hostům nabídnout misku se zakysanou smetanou, do které si mohou křupavé cuketové chipsy namáčet. Nezbývá nic jiného, než popřát strávníkům dobrou chuť.

Související články

Zdroje: www.jimejinak.cz, www.toprecepty.cz, www.jidelniplan.cz