Zdroje: chalupari-zahradkari.cz, www.instructables.com

Proč nezkusit cukrové jahody

Je to tak prosté, až je to podezřelé. Nicméně velké množství cukru skutečně dokáže jahody zakonzervovat bez zahřátí i bez kyseliny či citronové šťávy. Jak je možné uchovat jahody po celý rok? Postačí vám k tomu jen cukr, jahody a dobře vysterilizované uzavíratelné sklenice.

Jahody v cukru vydrží uchované na temném a chladném místě poměrně dlouhou. Díky velkému množství cukru jsou jahody v podstatě konzervovány a neměly by ani kysnout, ani plesnivět po celý rok. Rozhodně však nezůstanou čerstvé, ale zachovají si lepší barvu i konzistenci než jahody kompotované.

Rychlé a jednoduché cukrové jahody

Jahody očistěte a omyjte. Nechejte je oschnout a mezitím si nachystejte velkou mísu a spoustu cukru. Na 1 kilo jahod budete potřebovat 2 kila cukru. K uchování v lednici budou vhodnější malé skleničky s uzávěrem, které vám dovolí spotřebovávat je po dávkách. Do většího balení byste mohli zavléci plísně, pokud byste po částech obsah odebírali.

Postup krok za krokem

Jahody mohou být vcelku, ale také nakrájené na čtvrtky nebo plátky. Do misky nasypejte trochu cukru na dno a přidávejte po vrstvách jahody. Vždy je dobře posypejte cukrem, až jsou celé obalené, přidejte další vrstvu a opět zasypejte cukrem. Není nutné použít všechen cukr, jen by měly být jahody pokryté. V míse je zatím nechejte alespoň tři hodiny odpočinout a pustit šťávu. Ta se smísí s cukrem a jahody celé pokryje.

Touto směsí plňte čisté sklenice a ještě jahody opět zasypejte vrstvou cukru. Dobře uzavřete a uložte do lednice nebo na jiné chladné a temné místo.

Cukrové jahody se skvěle hodí do moučníků a i ty vykouzlíte jednoduše. Stačí navrstvit tvaroh, jogurt či šlehačku, přidat třeba trochu musli nebo piškotů a přidat pár cukrových jahod. A voilà! Obyčejný a přece efektní zákusek je na světě. Nebo budou cukrové jahody lepší se zmrzlinou?

Související články