Pokud z nějakých důvodů neholdujete mouce a cukru a chcete se o Vánocích vyhnout klasickému vánočnímu cukroví, připravte si sladkosti ve zdravější verzi. Chuťově se běžnému cukroví nejen vyrovnají, ale bude vám po něm lépe a určitě i lehčeji. Jak a čím lze nahradit bílou mouku, rafinovaný cukr, abyste mohli mlsat o svátcích bez výčitek?

Na přípravu cukroví z kokosové mouky se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Skotska kralovna:

Zdroj: Youtube

Čím nahradit klasickou mouku

Faktem je, že mouka je základem každého těsta, a v některých receptech jí nelze vynechat. Pokud však patříte mezi jedince s citlivostí na lepek, můžete klasickou mouku nahradit variantou bezlepkové pšeničné mouky. Jestli chcete, aby bylo cukroví zdravější a výživnější, pak sáhněte po mouce špaldové celozrnné, ovesné, pohankové nebo z různých druhů semen a plodů.

V případě, že použijete například mouku mandlovou, kokosovou nebo ořechovou, dodáte cukroví i nádech příjemné chuti. Použijte tyto suroviny vždy jen v polovičním množství, než je v receptu mouka, zbytek nahraďte například kakaem nebo strouhaným kokosem. Pokud by výsledné těsto nebylo kompaktní, můžete přidat trochu pudinkového prášku, škrobu, vody nebo mléka.

S čím zaměnit cukr

Klasický bílý cukr je možné nahradit opět něčím sladkým. Použít můžete nejen med, ale sirupy. Vhodný je například javorový, čekankový, datlový, ale i ten z agáve. Každá z uvedených surovin dodá cukroví příjemný a rozdílný nádech vůně i chuti.

Vyzkoušet můžete i melasu, která je plná minerálů nebo pastu z rozmixovaných kousků sušeného ovoce. Podobným způsobem lze využít i rozmačkaný banán nebo rozmixované datle. Výhodou je, že všechna tato přírodní sladidla jsou sice také kalorická, ale jedná se o přírodní cukry. Pokud však chcete naprosto nízkokalorickou variantu, vyzkoušejte stévii nebo březový cukr xylitol.

S náhražkami cukru opatrně

Pokud chcete mít cukroví chuťově vyváženě, dávkujte všechny náhražky cukru po menších dávkách a výslednou chuť kontrolujte tak, aby vám vyhovovala. Kdybyste to náhodou přehnali, mohou vám chuť spravit některé suroviny, které samy o sobě sladké nejsou. Patří mezi ně skořice, mandle, kokos a vanilka.

Zkuste makové marokánky

Jedná se o vynikající a rychlé cukroví, které zvládnete levou zadní připravit i těsně před Vánoci! Mouku nahradíte mletým mákem a místo sladidel využijete pouze sušené ovoce.

Nasekejte si nahrubo 100 g směsi ořechů a semínek, můžete použít cokoliv, například mandle, vlašské ořechy, slunečnice i kokos. Přidejte také 150 g směsi sušeného ovoce, kde jsou rozinky, křížaly, brusinky či datle.

Následně využijete 15 g mletého máku, ale pokud ho doma nemáte můžete rozmixovat chia nebo lněná semínka, která dáte vařit do 100 ml mléka při nízké teplotě, dokud nevznikne hustá hmota. Pro případné zředění můžete použít trošku mléka, naopak na zahuštění strouhaný kokos.

Stáhněte z plotýnky a přidejte nejen směs ořechů a sušeného ovoce, ale i 1 až 2 lžičky mleté skořice. Veškeré ingredience pak řádně promíchejte. Z těsta tvořte placičky a pečte je zhruba 15 až 20 minut při teplotě 150°C. Na polévání si připravte čokoládovou polevu, kdy rozehřejete na mírném plameni trochu oleje, přidáte vybrané sladidlo a postupně budete vmíchávat kakao. Polité marokánky nechte ztuhnout a skladujte v chladu.

Související články

Zdroje: www.magazin.recepty.cz, www.jimejinak.cz, www.idnes.cz