Vyzkoušejte cukroví a sladké z jablek!

Ke svátkům sladké prostě patří. Nemusí být ale plné mouky. Zákusky, cukroví a prostě různé dobroty můžete jednoduše připravit také například z jablek nebo sušeného ovoce. Znáte jablečný salám od Marie Janků-Sandtnerové, vynikající jablečný dortík nebo pečená jablka?

Podívejte, jak připravit ten nejjednodušší jablečný dort. Přípravu podle příspěvku z kanálu Chutný TV sfouknete za čtvrt hodinky.

Zdroj: Youtube

Jablečný salám podle Sandtnerové

Dát si dobré jablíčko určitě můžete také, ale rozinky, mandličky nebo skořice k jablkům prostě pasují. Navíc můžete zpracovat i horší jablíčka z vlastní sklizně nebo si koupit pytel levných jablek v každém supermarketu. Také žádná z ingrediencí vás nepřekvapí. Většinu máte nejspíš doma, zbytek najdete na pultech každých potravin.

Výhodou jablečného salámu podle receptu od Sandtnerové je také to, že je nepečený a jeho příprava je nesmírně snadná. Jediným nedostatkem je nepříliš úchvatná prezentace tohoto zákusku, ale i to se dá jednoduše dohnat až na talíři.

Jablečný salám vznikne z nastrouhaných jablek, piškotů a rozinek a dalších dobrot, ze kterých se v rychlosti připraví hmota salámu. Ten je poté vhodné zabalit do pečicího papíru, aby držel salám tvar a po zaležení jej bylo možné krájet. Někdo používá také alobal, ale s papírem se pracuje stejně dobře a nemůže se vám stát, že by se přilepil a trhal.

Recept na sladký a nepečený jablečný salám

Co budete potřebovat? Sirup svařený ze 100 ml vody a 300 g cukru nechte na plotně chladnout a nastrouhejte zatím 700 g jablek pokapaných šťávou z citronu, přidejte také nasekaných 10 dětských piškotů a 100 g nahrubo nasekaných hrozinek se špetkou nastrouhané citronové kůry.
Vše dobře promíchejte a krátce povařte. Vznikne hustá kaše, do které pak vmícháte najemno nastrouhaných dalších 10 piškotů a také 50 g rozemletých mandlí.

Takto vznikne husté těsto, které položte na pečicí papír v dlouhé nudli, zabalte v salám a konce papíru zatočte jako bonbon, aby se vám salám nerozbalil nebo ho rukama vyválejte a nechte volně oschnout. Salám se po ztuhnutí krájí na širší kolečka. Dozdobit je můžete třeba pár lístky mandlí.

Pokud vás sladké salámy zaujaly, udělejte si několik variant. Použít můžete kokos, ořechy svařené se salkem nebo třeba hromadu sušeného ovoce.

Za zkoušku stojí i plněná pečená jablka

Jiným nenáročným a velmi chutným receptem jsou pečená jablka. Je to zákusek velmi sladký i bez množství cukru, medu nebo marmelády. Jablka si můžete naplnit vlastně čím chcete, ale rozhodně nezpomeňte, že tento zákusek se podává vždy horký.

Z celých jablek vyřízněte jádřince tak, aby vám jinak zůstalo jablíčko v celku. Čtyři jablka pak můžete naplnit například směsí 40 g rozpuštěného másla smíchaným s 50 g cukru, půl lžičkou skořice, špetkou muškátového oříšku a několika lžicemi ovesných vloček. Směsí naplňte jablka a upečte v troubě, dokud nejsou úplně propečená, což trvá zhruba 40 minut při teplotě okolo 180 °C.

Jablka můžete také plnit nasekaným sušeným ovocem, ořechy a marmeládou nebo třeba skořicí s medem a všemi možnými dobrotami dle vašeho výběru.

Související články

Zdroje: vareni.cz, fresh.iprima.cz