Sladké kousky cukroví jsou tradičním symbolem Vánoc. Každý z nás se na vánoční cukroví jedenkrát do roka těší a rád si na něm pochutná. Bohužel je u většiny těchto dobrot součástí receptu mouka nebo laktóza. Pokud na ně máte intoleranci, nezoufejte. Můžete si připravit takové druhy, kde vás nebudou obtěžovat, protože je neobsahují. Vyhnete se tak pocitu únavy, nadýmání, nepříjemným bolestem či dalším nekomfortním reakcím. Navíc cukroví bez mouky i laktózy svou chutí mnohdy předčí běžné cukroví.

Jak připravit vanilkové rohlíčky bez lepku se podívejte v tomto YouTube videu na kanále Evelina:

Zdroj: Youtube

Vánoce zvládnete i s intolerancí

Pro všechny s alergiemi a speciálním stravovacím režimem jsou Vánoce poměrně náročným obdobím. Nástrahám v podobě mnohých dobrot se musí zpravidla vyhnout. Vánočního cukroví se však vzdát zcela nemusí, stačí mouku a mléko nahradit jinými odpovídajícími surovinami nebo upéct druhy, v nichž vůbec nejsou.

Ořechové rohlíčky

Smíchejte 220 g mletých lískových ořechů se 180 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru a nastrouhanou kůrou z 1 většího bio citronu. Následně přidejte 4 syrové vaječné žloutky a ze všech ingrediencí vypracujte hladké těsto. Pak tvořte jednotlivé rohlíčky, rozložte je na plech předem vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 7 až 10 minut.

Kokosovo-mandlové košíčky 

Nejprve smíchejte v míse 200 g mletých mandlí se 40 g kokosové mouky, pak přidejte 60 až 70 g agávového sirupu a stejné množství kokosového bio oleje. Následně veškeré ingredience náležitě zpracujte, mělo by vám ve výsledku vzniknout lepivé těsto.

Potom s ním plňte jednotlivé formičky. Půjde vám to lépe, když budete mít prsty navlhčené vodou nebo mastné od oleje. Těsto v košíčku vytáhněte do všech stran, aby vám uprostřed vznikl prostor na naplnění. Pečte dozlatova ve vyhřáté troubě na 170 °C zhruba 15 minut. Po upečení nechte košíčky ve formičkách pozvolna vychladnout.

Náplň

Mezitím využijte čas na přípravu náplně. Ve vodní lázni nebo v hrnci na nejnižším stupni plotýnky si rozehřejte kokosový olej a postupně přidávejte stejné množství kakaového prášku nebo agaru. Pečlivě míchejte a dodejte i trochu přírodního sladidla dle vaší chuti.

Plnění košíčků

Upečené a vychladlé košíčky naplňte krémem, posypte loupanými mandlemi a většími kokosovými plátky. Poté je nechte v lednici vychladnout. Pod čokoládový krém můžete přidat i trochu ovocné marmelády s výraznější chutí.

Související články

Zdroje: www.potravinva-alergie.info, www.lifee.cz, www.proalergiky.cz