Diabetik, který miluje sladké, to o Vánocích má velmi náročné. Zastaví se u známých nebo rodiny a všude se budou o svátcích prohýbat stoly pod nejrůznějšími dobrotami. Odolávat tomuto náporu musí, naštěstí, jen pár dnů v roce!

Nahrazení klasického cukru

Hned z několika důvodů jasně vyhrává přírodní sladidlo erythritol. Má nulovou kalorickou hodnotu (obsahuje 0,2 kalorie na gram), takže i glykemický index.

Převážná část tohoto sladidla se vylučuje močí, nemění hladinu glukózy v krvi, ani inzulínu.

Obrovskou výhodou je i to, že nemá skoro žádné vedlejší účinky! Při dodržování denní dávky maximálně 50 g, by se u vás neměly objevit žádné potíže jako u ostatních sladidel.

Při nahrazování cukru můžete použít téměř gram za gram, protože jeho sladivost je okolo 60 – 70% (s porovnáním s klasickým cukrem).

Mrkvové sušenky

Máme pro vás recept na vynikající mrkvové sušenky, které si zamilujete nejen pro dokonalou chuť, ale i proto, že se jedná o hrnkový recept.

Co budete potřebovat: 2 vejce, 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu, hrnek nastrouhané mrkve, půl hrnku másla (pokojové teploty), půl hrnku erythritolu, půl hrnku mletých vlašáků či pekanových ořechů, hrnek hladké mouky, ¼ hrnku strouhaného kokosu, půl lžičky prášku do pečiva, lžičku mleté skořice, půl lžičky jedlé sody, ¼ lžičky mletého zázvoru, špetka muškátového oříšku a soli.

Postup: máslo spojte se sladidlem, přidejte vejce, vanilkový extrakt a zamíchejte. Troubu si předehřejte na cca 180 °C. Do směsi přidejte mrkev, ořechy, kokos a pečlivě promíchejte. Poté přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu, veškeré koření, sůl a vypracujte těsto, které nechte uležet v lednici. Na plechu vyloženém pečicím papírem z těsta vytvářejte stejně velké hromádky, které pečte přibližně deset minut.

Kokosové sušenky

Opět jednoduchý recept, na který budete potřebovat tyto suroviny:

  • dva a půl hrnku strouhaného kokosu
  • ¼ hrnku kokosového oleje
  • půl hrnku mandlové mouky
  • půl hrnku erythritolu

Jak budete postupovat: zapněte kuchyňského robota a ze všech surovin vytvořte těsto, které bude husté a lepkavé. Cukroví se peče na 180 °C, na plechu se opět vytvoří stejně velké hromádky a v troubě je nechte přibližně 12 až 15 minut.

Švestkové úlky

Toto nepečené cukroví pošimrá všechny vaše smysly!

Ingredience:

  • 50 g strouhaného kokosu
  • 150 g sušených datlí
  • 30 g švestkových povidel bez cukru
  • 30 g vlašských oříšků (půlky)

Jak na to: kokos s datlemi rozmixujte a pomocí tvořítka tvořte klasické úlky, udělejte zespodu důlek násadou vařečky a plňte povidly. Hotový úlek namísto piškoty usaďte vždy na půlku vlašského ořechu.

Zdroje: www.az-recepty.cz, www.lidovky.cz