Zdroje: YouTube.com, vareni.cz, toprecepty.cz

Zatímco kdysi naše babičky pravidelně připravovaly několik druhů cukroví, v dnešní době se mnozí raději drží jen hrstky prověřených postupů, a tak se během svátků konzumuje hlavně linecké, perníčky, pracny nebo vanilkové rohlíčky. Na tom na jednu stranu není nic špatného, na tu druhou se tak ale spousta lidí ochuzuje o výborné cukroví, jehož popularitu ukradl čas.

Zapomenuté cukroví

Psí čumáky, někdy zvané také jako žabí hubičky či ořechové mušličky, jsou cukrovím, které kdysi bývalo nesmírně populární, ale v průběhu let se na něj tak nějak zapomnělo. Jde o křehké taštičky naplněné povidly nebo směsí z ořechů a nakonec obalené v moučkovém cukru. Dají se jíst prakticky okamžitě po upečení, ale pochopitelně je lepší je připravit alespoň týden před svátky, aby se psí čumáky krásně rozležely a změkly.

Naše babičky na ně nedaly dopustit a rozhodně věděly proč. Vzhledem k tomu, nakolik snadná příprava psích čumáků je, zvládne je upéct naprosto každý, a to navíc opravdu levně a rychle. Za zkoušku tedy rozhodně stojí. A je vysoce pravděpodobné, že je rychle zařadíte mezi své oblíbené vánoční recepty.

Psí čumáky

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Na začátku pečení si do velké mísy prosejte 250 gramů hladké mouky a smíchejte ji s 1/2 sáčku prášku do pečiva. Pak do mísy přidejte 1 celé vejce a také 250 gramů změklého másla. Těsto rukama dobře propracujete, aby se všechny ingredience propojily, vytvořte z něj kouli, obalte jej potravinářskou fólií a dejte prozatím odpočívat do chladničky.

Teď se můžete vrhnout na přípravu ořechové náplně. Do čisté mísy nasypte 100 gramů najemno pomletých vlašských ořechů, 100 gramů moučkového cukru, 1 vejce a 2 lžíce hořkého kakaa. Pokud máte v cukroví rádi rumové aroma, přidejte asi 1-2 lžičky rumu. Dobře promíchejte.

Odpočinuté těsto vyndejte z chladničky a rozdělte si jej na 2 stejné části. Každou z nich pak vyválejte a s pomocí kulatého vykrajovátka do ní vykrojte tolik koleček, kolik jen bude možné. Doprostřed každého kolečka dejte asi lžičku připravené náplně a kolečka přehněte na polovinu. Pak už je jen položte na pečicím papírem vyložený plech a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C na 10 až 15 minut. Mezitím, co se bude cukroví péct, si v míse smíchejte 1 vanilkový cukr a 200 gramů cukru moučka a v cukrové směsi po upečení obalte ještě horké psí čumáky. A je hotovo!

Další zapomenuté druhy cukroví

I další zapomenuté staročeské druhy vánočního cukroví nesou bohatou historii a tradici, která se často ztrácí v moderním světě. Patří sem poklady jako "frgály" - křehké koláčky z těsta plněné ořechovou náplní a cukrem, či "trubičky" - vánoční těsto vytvářené do tvaru malých trubiček, které jsou plněné krémem. Dalším zapomenutým pokladem je "housky" - drobné pečivo, které se často podávalo s medem. Tyto tradiční recepty byly v minulosti pečeny s láskou a starostlivostí a přinášely radost na vánoční stůl. Stojí tedy za zvážení, zda je opět do pečícího repertoáru nezahrnout.