Slepované linecké cukroví

Velké, malé, kolečka, medvídci či zvonky, s otvorem nebo bez, nic vánočnějšího zkrátka neexistuje.

185 g hladké mouky + na vál · 85 g moučkového cukru · 50 g kukuřičného škrobu · 1/4 lžičky soli · semínka z ½ vanilkového lusku · 130 g pokrájeného másla, povoleného · 1 vejce

Smíchejte mouku, cukr, škrob, sůl a vanilku. Zapracujte máslo, nakonec vejce a vypracujte hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň 30 minut v chladu. Vyválejte na pomoučněné ploše na sílu asi 6 mm a vykrajujte požadované tvary. Pracujte raději po částech, aby se těsto moc neohřálo a nezměklo. Dejte na plech a pečte v troubě při 175 °C asi 10 minut. Slepujte malinovou nebo rybízovou zavařeninou.

Medové perníčky

450 g hladké žitné či pšeničné mouky · 120 g cukru · 75 g medu · 1 vejce a 1 žloutek · 80 g změklého másla · 2 lžičky kypřicího prášku do perníku · 1 lžíce kakaa · 1 bílek na potření

Z uvedených surovin vypracujte v hladké, hodně hutné těsto. Zabalte a nechte alespoň do druhého dne odležet v chladu. Těsto vyválejte na jen lehce pomoučněné ploše na sílu asi 5 mm a pak z něj vykrajujte nejrůznější vánoční tvary. Pečte při 160 °C na plechu vyloženém pečicím papírem asi 5-8 minut podle velikosti perníčků. Ještě horké potírejte prošlehaným bílkem, aby se perníčky krásně leskly.

TIP: Na polevu smíchejte 80 g prosátého moučkového cukru, 1 bílek a několik kapek citronové šťávy.

Brusinkové hrudky

Tak snadné a tak voňavé. Nešetřete na bílé čokoládě, čím lepší pořídíte, tím chutnější budou.

150 g hladké mouky · 1/2 lžičky kypřicího prášku · ½ lžičky soli · 125 g změklého másla · 75 g třtinového cukru · 1 vejce · 150 g bílé čokolády, pecek nebo nasekané · 50 g pistácií, nasekaných na hrubo · 50 g brusinek · rozpuštěná bílá čokoláda na ozdobu, nemusí být

Ze zchladlé čokolády a všech ostatních ingrediencí uhněťte těsto, z něj lžičkou odkrajujte stejně velké kousky, vyválejte z nich kuličky a na plechu vyloženém pečicím papírem trochu zploštěte na hrudky. Pečte při 150 °C v předehřáté troubě asi 8 minut jen až zrůžoví.

Zlaté hvězdy

Ozáří cestu ke stromečku.

90 g změklého másla · 100 g cukru · 1 vejce vel. L · 1 lžička mleté vanilky nebo aroma · 200 g hladké mouky · ½ lžičky kypřicího prášku · ½ lžičky soli · jedlý zlatý prach nebo flitry na ozdobu

Máslo s cukrem utřete, do směsi zatřete vejce, vanilku a mouku s kypřicím práškem a solí, vypracujte hladké těsto. Z těsta vytvořte disk a dejte ho asi na 30 minut do chladu. Pak na pomoučněné ploše vyválejte na 5 cm a vykrajujte hvězdy. Pečte při 180 ° na plechu vyloženém pečicím papírem 8-12 minut, aby zezlátly jen okraje. Po upečení je nechte chvilku stát, pak je přesuňte na mřížku. Zchladlé hvězdy postříkejte vodkou a potřete zlatým prachem.

Vanilkové rohlíčky

Tradičně se do těsta přidávají mleté mandle nebo vlašské ořechy, ale pokud se vám chce experimentovat, proč nezkusit třeba pistácie?

150 g hladké mouky · 60 g mletých mandlí · 100 g másla · 2 lžíce moučkového cukru · 2 žloutky · vanilkový moučkový cukr na obalení

Ze všech surovin co nejrychleji vypracujte těsto, které bude mít konzistenci asi jako plastelína. Z těsta pak odkrajujte zhruba stejně velké kousky, z každého vyválejte v dlani váleček a z něj pak vytvarujte rohlíček. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 7–9 minut, jen dorůžova. Vyndejte a ještě zatepla obalujte ve vanilkovém cukru.

Ořechová kolečka

Můžete je plnit také máslovým krémem nebo kyselejší zavařeninou, ale spojení s karamelem se asi jen tak nevzdáte.

Na těsto: 250 g hladké mouky · 250 g změklého másla · 250 g cukru · 250 g mletých ořechů · 1 vejce Na karamelový krém: 1 plechovka karamelového salka· 250 g másla Na polevu: 100 g 60 % čokolády · 100 g smetany ke šlehání

1. Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a dejte přes noc do chladu.

2. Těsto nechte pak chvilku povolit a pak vyválejte na pomoučněném vále. Z těsta vykrajujte kolečka a pečte při 180 °C asi 10 minut. Po upečení nechte chvilku stát, pak je přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

3. Máslo na krém vyšlehejte a pak do něj začněte po lžících přidávat salko. Vyšlehejte na krém.

4. Čokoládu rozpusťte, pomalu přilévejte smetanu a dál šlehejte, až vznikne hladká poleva.

5. Polovinu koleček potřete krémem a spojte. Ozdobte je čokoládou a polovinou vlašského ořechu nebo cukrovým zdobením.

TIP: Pokud neseženete karamelové salko, snadno ho vyrobíte z obyčejného – přiveďte ho v hrnci s vodou k varu, vařte 3 hodiny. Občas dolijte vodu. Po uvaření nechte zcela vychladnout.

Dvoubarevné spirálky

Ideální na pečení s dětmi. Umíchejte různobarevná těsta a máte program na adventní odpoledne zajištěný.

225 g změklého másla · 125 g cukru · 1 žloutek · 1 lžička vanilkového extraktu · 275 g hladké mouky, prosáté · 1 lžíce kakaa či pár kapek potravinářského barviva

Máslo ušlehejte s cukrem, až směs zesvětlá a bude nadýchaná. Vmíchejte žloutek a vanilku, pak mouku a dobře propracujte. Těsto rozdělte na poloviny, jednu obarvěte kakaem nebo barvivem. Pokud je to potřeba, nechte těsto 30 minut v chladu. Obě poloviny rozválejte na stejně velké pláty silné asi ½ cm. Pláty po dvou položte na sebe a zaviňte do rolády. Nakrájejte na kolečka silná asi ½ cm, přesuňte na plechy vyložené pečicím papírem a při 180 °C pečte asi 12–14 minut. Nechte vychladnout na mřížce.

Kokosky

Jsou skvělé s kokosem, stejně jako s jinými mletými ořechy nebo semínky. V puse se jen rozplynou.

3 bílky · 180 g moučkového cukru · 160 g kokosu

Z bílků ušlehejte měkký sníh a mísu s ním pak postavte nad vodní lázeň. Dál šlehejte a postupně zašlehávejte cukr, jen dejte pozor, aby se bílky nesrazily – musíte stále míchat. Po asi 5 minutách hmotu odstavte a nechte zchladnout, občas promíchejte. Do vychladlého sněhu zamíchejte kokos. Lžičkou klaďte hrudky na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 140 °C asi 15 minut, až zrůžoví.

Vosí hnízda

1 sáček piškotů + 150 g pomletých · 60 g změklého másla · 2 lžíce mléka · 100 g moučkového cukru · 2 lžíce rumu či mléka · 2 lžíce kakaa · 70 g mletých oříšků Na náplň: 50 g másla · 50 g moučkového cukru · 1 lžíce rumu · 1 lžíce vaječného koňaku · nebo 2 lžíce žloutkového krému, pokud chcete připravit hnízda bez alkoholu

1. Z pomletých piškotů, másla, mléka, cukru, rumu, oříšků a kakaa umíchejte „těsto“.

2. Z másla, moučkového cukru, rumu a vaječného koňaku nebo žloutkového krému vyšlehejte hladký krém.

3. Z těsta odebírejte kuličky, vmáčkněte do formy, do středu lžičkou přidejte náplň a zespodu zavřete piškotem. Pokud chcete, můžete hotová hnízda ještě poprášit moučkovým cukrem.

Vánočně kořeněné cukroví

240 g hladké mouky · 150 g moučkového cukru · 1 vejce a 1 žloutek · 100 g mletých ořechů · šťáva z ½ citronu · 1 lžička skořice · ½ lžičky mletého hřebíčku · špetka soli · 150 g másla · zavařenina na slepení, nemusí být · moučkový cukr na posypání

Ze všech surovin kromě zavařeniny vypracujte nepříliš lepivé těsto a nechte ho pak odležet v lednici asi 30 minut. Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na asi 5 mm a vykrajujte z těsta jednodušší tvary, pečte při 175 °C. Pokud chcete, můžete je také poslepovat zavařeninou anebo poprášit moučkovým cukrem.

Pracny

250 g hladké mouky · 160 g másla · 160 g cukru · 80 g mletých vlašských ořechů (či mandlí) · 15 g kakaa · 1 vejce vel. S nebo 1 žloutek · ½ lžičky mletého hřebíčku · ½ lžičky skořice · moučkový cukr na obalení

1. V míse smíchejte suché suroviny, přidejte na kostičky nakrájené máslo a vejce a rukama vypracujte hladké těsto. Zabalte a nechte odležet alespoň hodinu v chladu.

2. Z těsta odebírejte malé kousky, a ty vtlačujte do formiček tak, aby vždy uprostřed vznikla prohlubeň. Formičky na plechu pečte 7–10 minut podle velikosti formiček při 170 °C.

3. Nechte krátce vychladnout, ale ještě horké je opatrně vyklepněte a obalujte v moučkovém cukru.

TIP: Pokud chcete pracny světlé, vynechte kakao a nahraďte ho 10 g hladké mouky.

Podvodnice

Nechat těsto kynout ve vodě sice zní jako bláznovství, ale jen to zkuste. Podvodnice jsou neskutečně křehké a lahodné.

30 g droždí · 1 lžíce moučkového cukru · 400 g hladké mouky · 300 g másla špetka soli · 6-8 lžic mléka · moučkový cukr na obalení

Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci cukru, 2 lžíce mléka a 4 lžíce mouky. Nechte vzejít kvásek. V jiné míse smíchejte mouku se solí a máslem na drobenku, přidejte kvásek a pak po lžících zapracovávejte mléko, až vznikne hladké těsto. Z těsta vytvarujte kouli, dejte do hrnce a zalijte studenou vodu tak, aby bylo ponořené. Přikryjte a dejte aspoň na 45 minut nebo přes noc za okno nebo na balkon a nechte kynout, občas zkontrolujte. Po vykynutí těsto vyndejte, osušte a na pomoučněné ploše vyválejte. Vykrajujte tvary a pečte při 180 °C asi 5-15 minut podle velikosti tvarů. Ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

3 x BEZ TROUBY

Rumové kuličky

Jsou hotové raz dva a navíc do nich využijete zbytky a odřezky z předchozího pečení. Nebojte se umíchat univerzální základ a oživit ho tím, co zbylo.

180 g moučkového nebo vanilkového cukru · 180 g másla (méně, pokud budete přidávat zbytky čokolády či polevy) · 200 g pomletých piškotů nebo zbytků, okrojků · 2 lžíce rumu · zbylá rozpuštěná čokoláda, pomleté ořechy, nakrájené kandované nebo sušené ovoce · kakao, moučkový cukr, mletý kokos anebo mleté ořechy na obalení

Z cukru, másla, piškotů a rumu umíchejte základní těsto. Pokud chcete, přimíchejte do něj zbytky čokolády, ovoce anebo oříšků. Z těsta lžičkou odkrajujte stejně velké kousky, uválejte kuličky, a ty pak obalujte v cukru, kakau, mletém kokosu nebo ořeších podle libosti.

Čokoládové lanýže

Čokoláda se smetanou? Lahoda, která se navíc hodí i jako jedlý dárek.

300 g čokolády s alespoň 50 % kakaa · 100 ml smetany ke šlehání · 1 lžička kvalitního koňaku, není nutné · kakao na obalení

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Pak odstavte, přimíchejte smetanu a alkohol. Vlijte do mísy a dejte do lednice ztuhnout. Pak lžičkou ze směsi odebírejte kousky, tvarujte z nich kuličky a ty obalujte v kakau.

Datlové kostky

Potěšíte jimi milovníky zdravé stravy i zapřisáhlé mlsaly.

1 hrnek datlí ½ hrnku ořechů · 2 lžíce kakaa · ½ hrnku strouhané čokolády · 1 lžička skořice · 1 lžička citronové šťávy

Datle spařte vroucí vodou, nechte 10 minut nabobtnat a pak rozmixujte s trochou vody z namáčení na pastu. Ořechy opražte a pak je přihoďte do mixéru k datlím. Přidejte kakao, čokoládu a podle chuti skořici a šťávu. Menší pekáček nebo chlebíčkovou formu vyložte potravinářskou fólií, dejte do ní datlovou směs a nejlépe prsty upěchujte (teplem rukou se čokoláda rozpustí a směs se lépe propojí). Uhlaďte obrácenou stranou lžíce a dejte přes noc ztuhnout. Nakrájejte na kostky, můžete je ještě polít rozpuštěnou čokoládou a posypat ořechy nebo kokosem.

CUKROVÍ BEZ LEPKU

Cukroví bez mouky? Žádný problém. Stačí ověřené recepty a dobře zvolené ingredience a nemusíte se vzdávat ani svých oblíbených kousků. Dávejte jen pozor, abyste nezaměnili doporučené značky mouky, cukroví by se nemuselo povést.

Vanilkové rohlíčky

300 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + na vál · 100 g moučkového cukru · 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů · 200 g změklého másla · semínka z 1 vanilkového lusku · vanilkový moučkový cukr na obalování

Z těsta odkrojte kus, na pomoučněné ploše z něj vyválejte váleček. Z něj odkrajujte menší kousky, z každého vytvořte malý váleček, vytvarujte rohlíček a dejte na plech. Pečte při 200 °C na pečicím papíře asi 15 minut. Nechte zcela vychladnout a pak obalte ve vanilkovém moučkovém cukru.

Perníčky

600 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá · 360 g moučkového cukru · 100 g mletých ořechů · 4 vejce · 4 lžíce medu · 1 sáček bezlepkového kypřicího prášku do perníku · ½ sáčku bezlepkového kypřicího prášku · vejce na potření

Ze všech surovin uhněťte v robotu hladké těsto. Část vyválejte na pomoučněném vále na silnější plát a vykrajujte z něj různé tvary. Pečte asi 10 minut při 190 °C, jakmile začnou hnědnout, vyjměte je z trouby a potřete rozšlehaným vejcem, aby se leskly.

Opilý František

Na těsto: 6 vajec · 220 g změklého másla · 220 g moučkového cukru · samokypřicí mouky Doves farm · zavařenina, nejlépe rybízová Na náplň: 250 g jemně mletých vlašských ořechů · 100 g moučkového cukru · 100 ml rumu Na polití: 300 g tmavé čokolády nebo oblíbené polevy

1. Vejce oddělte a v robotu ušlehejte žloutky s cukrem do pěny. Zašlehejte změklé máslo. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a pak spolu s moukou jemně vmíchejte do žloutkové směsi. Těsto rovnoměrně rozetřete po celém plechu vyloženém pečicím papírem a pečte dorůžova, při 190 °C asi 15-20 minut. Po upečení nechte vychladnout.

2. Oříšky opražte, až se rozvoní, stáhněte je z plamene a dejte do mísy. Přidejte cukr, rum a smíchejte na pevnější hmotu.

3. Na vychladlý korpus natřete zavařeninu a na ni pak ořechovou hmotu, raději po menších částech, protože je hodně hustá. Nakonec uhlaďte a nechte ořechy chvíli oschnout.

4. Rozpuštěnou čokoládou polijte vrchní vrstvu, nechte ztuhnout, nakrájejte na malé kostky a uchovávejte v chladu.

Linecká srdíčka

400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá 210 g změklého másla · 140 g moučkového cukru · 1 vejce vel. M · semínka z 1 vanilkového lusku · rybízová marmeláda na slepování · mouka na podsypání

Na vál prosijte mouku, v ní udělejte důlek a do něj přidejte máslo, cukr, vejce a vanilku. Nožem promíchejte máslo s vejcem a pak pomalu přimíchávejte mouku. Až směs přestane lepit, pokračujte rukama a vypracujte hladké těsto. Část těsta vyválejte na pomoučněném válu na asi 2-3 mm vysoký plát a z něj pak vykrájejte srdíčka. Pečte asi 10 minut při 210 °C do světle hněda a pak nechte vychladnout na plechu. Studená srdíčka slepujte marmeládou a, pokud chcete, obalte ještě v domácím vanilkovém moučkovém cukru.

BEZLEPKOVÉ PEČENÍ PRO KAŽDÉHO

Recepty na toto cukroví jsme s laskavým svolením převzali z knihy Zdenky Mazúrové. Najdete v ní téměř 70 dalších receptů, které zaručeně fungují. Bezlepkové pečení pro každého, Esence, 160 stran, 268 Kč www.knihydobrovsky.cz