Vynikající kakaové cukroví jen ze dvou ingrediencí.
Zdroj: Shutterstock

Nejjednodušší cukroví na světě: Stačí smíchat dvě ingredience

Pokud už teď víte, že nestíháte napéct vánoční cukroví, nebo se vám prostě jen nechce trávit hodiny u trouby, máme pro vás řešení. Rychlé cukroví ze dvou ingrediencí, které si zamilujete. Nejen proto, že je snadné, ale hlavně je i velice chutné. 

Ne každý má čas nebo náladu péct dvanáct druhů cukroví, poletovat dlouhé hodiny po kuchyni a následně zdobit, slepovat či namáčet do různých polev. Pokud patříte do této skupiny, máme pro vás recept na dokonalé vánoční cukroví, které se skládá jen ze dvou ingrediencí. Jednou z nich je kondenzované mléko a druhou kakao. A když budete mít ještě kousek másla a potravinovou fólii, máte vyhráno.

Kondenzované mléko se vyrábí z mléka nebo smetany. Při procesu dochází k odpaření vody až o polovinu objemu. Do výchozí suroviny můžete v malém množství přidat sušené mléko. Kondenzované mléko má dvojnásobek živin. Můžete ho znát v neslazené a slazené formě, ale i s příchutěmi. 

Bez vánočního cukroví si mnozí nedovedou Vánoce představit. Bez vánočního cukroví si mnozí nedovedou Vánoce představit. Zdroj: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

V 19. století se experimentovalo s jídlem

Začátek 19. století byl známý svými experimenty s jídlem. Napoleon chtěl, aby jídlo pro vojáky bylo chutné, výživné, a hlavně aby dlouho vydrželo. Vyhlásil tedy soutěž o nejlepší konzervaci potravin. Vyhrál Nicolas Apper, který vyrobil kondenzované mléko. Zahříval ho na otevřeném ohni a poté ho konzervoval ve skleněných lahvích se širokým hrdlem. Ty uzavřel a dal na dvě hodiny do vroucí vody, čímž vznikl sladký hustý koncentrát.

První evropský závod na výrobu kondenzovaného mléka fungoval už v roce 1866 a sídlo měl ve Švýcarsku ve městě Cham. 

Další surovinou, která do cukroví patří, je kakao. Kvalitní pravé kakao nás chrání před chřipkou a respiračními onemocněními. Také podporuje správnou kardiovaskulární činnost, je močopudné, pomáhá při astmatu a snižuje horečku. V neposlední řadě zlepšuje průtok krve a snižuje tlak.

Při pečení může karob zastoupit kakao. Používejte kvalitní kakao. Zdroj: Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Pojďte se pustit do přípravy cukroví

Teď už víte vše o surovinách, které budete k přípravě cukroví ze dvou složek potřebovat. Pojďme se tedy pustit do přípravy!

Připravte si plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 4 lžíce kakaa a vše promíchejte. Přidejte jednu lžíci másla na zjemnění, pokud máte. Hmotu vařte za stálého míchání na mírném plameni, dokud dostatečně nezhoustne. Připravte si formu, vyložte ji potravinářskou fólií, vychladlou hmotu na ni přemístěte a zakryjte ji potravinářskou fólií. Nechte důkladně vychladit v ledničce alespoň 2-3 hodiny. Pak hmotu rovnoměrně nařežte a tvořte malé „bonbónky", které obalte v kakau.

Na postup přípravy se můžete podívat také ve videu:

Zdroj: www.receptyprimanapadu.cz, www.healthy-foof-near-me.com, www.cojeto.cz  

Akční letáky