NĚMECKO

Skořicové hvězdičky

V Německu jsou v podstatě synonymem pro Vánoce a cukroví, je to typický druh, který se peče nejčastěji. Tvar si můžete udělat podle svého, ale hvězdičky se k nim hodí nejlépe.

Asi 40 kousků

3 bílky • špetka soli • 250 g moučkového cukru • 400 g mletých lískových ořechů • 1 sáček vanilkového cukru • 1 lžička skořice

  • 1. Bílky ušlehejte se solí do tuhého sněhu. Pak zapracujte moučkový cukr. Dejte si z něj stranou 3 lžíce na polevu.
  • 2. Do sněhu opatrně přimíchejte ořechy, vanilkový cukr a skořici. Rukama pak rychle vypracujte těsto.
  • 3. Vyválejte těsto na sílu asi půl centimetru. Vykrajujte z něj hvězdičky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je odloženou polevou.
  • 4. Hvězdičky spíš sušte, než pečte – při 140 °C asi 25 minut, zespodu by měly být ještě trochu vlhké. Po vychladnutí na mřížce uskladněte v dóze, uležení jim jen prospěje.

ŠVÉDSKO

Pepparkakor

Samozřejmě, že si je můžete koupit v pěkné plechové dóze v obchoďáku s nábytkem. Ale tak krásně voní, že stojí za to, si je jednou upéct doma. Do Švédska je jako „peprníky“, tedy pepřem kořeněné pečivo, přinesli Němci.

Asi 20 kousků 1 hodina

100 g cukru • 2 lžíce karamelového sirupu (nebo medu, sirupu z agáve) • 150 g másla • špetka soli • 250 g hladké mouky + na vál • 1 lžička prášku do perníku • 2 lžičky perníkového koření • ¼ lžičky mletého kardamomu

  • 1. Elektrickým mixérem vyšlehejte cukr se sirupem, máslem a solí. V míse smíchejte mouku s práškem a kořením a spojte s předchozí směsí.
  • 2. Těsto zabalte do fólie a nechte hodinu v lednici, ale klidně i dva dny. Pak těsto po částech vyvalujte na sílu asi 4 mm. Vykrajujte tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Při 180 °C pečte asi 7–9 minut.
  • 3. Perníčky můžete před pečením ozdobně malovat žloutkem, který pečením ztmavne. Nebo použijte klasickou perníkovou polevu.

VELKÁ BRITÁNIE

Perníkové pralinky

Vyrobíte je bez pečení a jen z několika málo surovin. Není to sice britská klasika v pravém slova smyslu, ale štiplavá chuť zázvoru a koření ano.

asi 40 kousků 30 minut + chlazení asi 280 g zázvorových sušenek nebo lotusek

1 lžička zázvoru • 1 lžička perníkového koření nebo mixed spice (viz strana 46) • asi 200 g čerstvého sýra • asi 250 g čokolády na vaření

  • 1. Sušenky rozmixujte na jemný písek až prášek, promíchejte s kořením a sýrem, až vznikne hladká hmota. Dejte ji do lednice, aspoň na hodinu.
  • 2. Z hmoty vyválejte kuličky a pak je na tácku dejte na půl hodiny do mrazáku. Mezitím si rozehřejte čokoládu.
  • 3. Kuličky ponořte do hlubší nádobky s čokoládou, vyjměte a až přestane čokoláda stékat, položte je na tác. Pro zajímavý vzhled je můžete teď ještě obalit v kakau nebo v nadrcených sušenkách.

RAKOUSKO

Husárky

Také se jim říká andělské oči. Je to jednoduše křehké těsto, většinou s přídavkem mletých ořechů. Někdo je peče už plněné džemem, jiný dává džem až do hotových a nechá ho pak schnout.

asi 50 kousků 40 minut + chlazení

65 g cukru • 1 sáček vanilkového cukru • 150 g změklého másla • 2 žloutky • 160 g hladké mouky • džem na plnění (meruňkový, rybízový, malinový, jahodový) • moučkový cukr na obalení

  • 1. Utřete máslo s oběma cukry a po jednom do směsi zapracujte žloutky. Přimíchejte mouku, spojte a vzniklé těsto nechte v lednici aspoň půl hodiny ztuhnout.
  • 2. Z těsta oddělujte kousky, vyválejte z nich kuličky a ty položte na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky udělejte koncem vařečky důlek.
  • 3. Pomocí cukrářského sáčku naplňte důlky džemem a při 170 °C pečte asi 30 minut. Můžete je nechat vystydnout a až pak poprášit cukrem nebo je v něm ještě horké obalit.

ITÁLIE

Torcetti

Tyto krucánky pocházejí z kraje Piemont a měly by být zvenčí křupavé, ale uvnitř ještě trochu měkké.

Asi 20 kousků 30 minut

2 šálky hladké mouky • ¾ šálku moučkového cukru + na dokončení • 1 zarovnaná lžička kypřicího prášku • špetka soli • 1 lžička vanilkové esence • ½ šálku smetany ke šlehání • 1 velký žloutek

  • 1. Smíchejte v míse mouku s cukrem, práškem a solí. Udělejte uprostřed důlek a přidejte vanilku, smetanu a žloutek a vše promíchejte. Až se těsto začne spojovat, dejte ho na vál a zpracujte ho rukama.
  • 2. Odebírejte kousky, válejte z nich na prst silné válečky (dlouhé asi 20 cm), které pak zahněte a jednou dvakrát zamotejte. Dejte zamotané válečky na plech vyložený pečicím papírem, poprašte cukrem a při 180 °C pečte dorůžova, tedy asi 12–15 minut.
  • 3. Nechte vychladnout a pak uchovávejte v krabici, vydrží asi týden. Těsto můžete mít v lednici i dva dny.

NIZOZEMSKO

Speculaas

V zemi větrných mlýnů je zvykem péct křehké kořeněné pečivo ve tvaru svatého Mikuláše a podávat je na jeho svátek, tedy 6. prosince.

Asi 35 kousků 40 minut + chlazení

1 šálek měkkého másla • 1 šálek hnědého cukru • 2 velká vejce • 1 lžíce melasy (medu) • 2 lžičky pomerančové kůry • 3 a ½ šálku hladké mouky • ½ šálku mletých mandlí • 3 lžičky skořice • 1 lžička kypřicího prášku • ½ lžičky muškátového oříšku • ½ lžičky mletého hřebíčku • ¼ lžičky mletého bílého pepře • ¼ lžičky mletého zázvoru • ¼ lžičky mletého kardamomu

  • 1. Ve velké míse šlehejte máslo s cukrem, až zesvětlá. Přimíchejte vejce, melasu a kůru. Zvlášť promíchejte mouku s mandlemi a kořením. Sypkou směs zapracujte do máslové a těsto pak ve fólii nechte alespoň 4 hodiny v lednici.
  • 2. Na válu vyloženém pečicím papírem nebo silikonovou podložkou vyválejte těsto na sílu asi 3 mm. Můžete ho pak vyválet embosovaným válečkem (s vyřezaným vzorkem) nebo do těsta obtisknout sušenkové razítko se vzorečky. Vykrajovátky pak vypichujte tvary, nejlépe větrné mlýny a postavičky.
  • 3. Tvary přesuňte i s papírem na plech a při 180 °C pečte asi 8–10 minut nebo dokud jim nezezlátnou okraje. Pokud těsto mezitím změklo, dejte plech na chvíli do lednice – jen tak budou sušenky křehké.

ŘECKO

Kourabiedes

Každý od Andalusie po Egypt vám bude tvrdit, že toto cukroví vzniklo právě v jeho zemi. My jsme si vybrali řeckou verzi a pojídat ji můžete stejně jako v Orientu – se silnou kávou nebo mátovým čajem. Každopádně je její pečení rodinnou událostí – pečou je všichni spolu, ženy i muži.

500 g másla • 1 šálek moučkového cukru + asi 3 šálky na poprášení • 1 žloutek • 1 panák brandy či metaxy • 1 šálek sekaných (ne mletých) mandlí • 4–5 šálků hladké mouky • 1 lžička kypřicího prášku

  • 1. Vyšlehejte máslo, zapracujte do něj cukr, žloutek, mandle a alkohol a po částech přidávejte mouku s vmíchaným kypřicím práškem.
  • 2. Mouku přidávejte, dokud nebude těsto dostávat tvar. Zkuste si vyválet (vezměte si asi 2 lžíce těsta) kuličku, a až ji zploštíte, bude na jednom dvou místech mít prasklinku. Pak je těsto tak akorát.
  • 3. Pečte při 180 °C dorůžova, tedy 20–25 minut (nebo až jim zhnědne spodní strana). Velký talíř poprašte moučkovým cukrem, vyskládejte na něj sušenky a posypte cukrem. Na ně dejte další patro a tak postupujte, až budou všechny pokryté cukrem. Před posypáním je ještě můžete postříkat růžovou vodou nebo vodou z pomerančových květů.

ARGENTINA

Alfajores

Tyto slepované sušenky pocházejí ze Španělska a časem dorazily do mnoha zemí Jižní Ameriky, kde naprosto zdomácněly. Nejlepší na nich je jako vždy náplň – dulce de leche, klidně si jí vyrobte víc!

Asi 25 kousků 2 hodiny

Na těsto:

1 a ¾ šálku škrobu • 1 šálek hladké mouky (i víc) • ½ lžičky kypřicího prášku • ½ lžičky soli • 1 šálek másla, na kostičky • ½ šálku moučkového cukru • 1–2 lžíce aromatického alkoholu • 1 lžička vanilkové esence • 1 šálek dulce de leche • ½ šálku kokosu (není nutné)

Na dulce de leche:

1 plechovka kondenzovaného mléka • 1 plechovka salka • 1 lžíce kukuřičného sirupu • 2 svitky skořice • ½ lžičky sody • špetka soli • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1. Na náplň nalijte obsah obou plechovek do hrnce se silným dnem, přidejte kukuřičný sirup, přidejte skořici, sodu a sůl. Vařte za stálého míchání na středním plameni, dokud nezačne unikat pára. Směs nesmí vřít, jen lehce bublat. Buďte trpěliví, budete ji takhle zvolna vařit od 30 do 45 minut, dokud nezhoustne. Jak to poznáte? Když zvednete vařečku a necháte směs téct zpět do hrnce a po 10 vteřinách je pořád vidět obrys pramínku, je dost hustá.
  • 2. Směs odstavte a po 10 minutách z ní odstraňte svitky skořice a vmíchejte vanilku. Před použitím nechte dulche de leche zcela vychladnout.
  • 3. Na těsto smíchejte škrob, mouku, prášek, sůl, moučkový cukr a pak do nich zapracujte máslo, vanilku a alkohol. Nechte ho v chladu alespoň 30 minut, pak ho vyválejte a vykrajujte z něj kolečka.
  • 4. Pečte při 180 °C asi 15–17 minut. Až kolečka vychladnou, spojujte je krémem. Boky s krémem můžete ještě vyválet v kokosu.

VELKÁ BRITÁNIE

Popraskané sušenky

Můžete se s nimi setkat po celý rok – natrefíte na žluté citronové, červené, ale nejoblíbenější jsou klasické kakaové nebo čokoládové. Ty vánoční v sobě mají navíc voňavé koření.

asi 70 sušenek 30 minut + chlazení

2 šálky cukru • 120 g čokolády • ½ šálku oleje • 4 vejce • 2 šálky hladké mouky • 2 lžičky kypřicího prášku • kůra z 1 pomeranče • 1 lžička skořice • ½ lžičky mletého hřebíčku • ½ lžičky mletého badyánu • špetka muškátu a soli • asi ½ šálku moučkového cukru

  • 1. Smíchejte cukr, rozpuštěnou čokoládu a olej, pak po jednom zapracujte vejce. Postupně přimíchávejte mouku promíchanou s práškem, kořením, kůrou a solí. Těsto dejte na 2 hodiny do lednice.
  • 2. Z těsta vyválejte v dlaních kuličky, pak je vyválejte v misce s moučkovým cukrem (neválejte kuličky z těsta rovnou v cukru, nevznikl by kýžený efekt) a položte na plech vyložený pečicím papírem.
  • 3. Pečte 7–10 minut při 180 °C. Sušenky by měly uvnitř zůstat ještě měkké.

Zdroj: Časopis Receptář