Vánoce jsou spojené s mnoha tradicemi a patří k nim i dobré jídlo. Jednou z neodmyslitelných součástí vánočních svátků je i pečení cukroví. Zapomeňte na tradiční klasické cukroví, po kterém se hýbe ručička váhy směrem nahoru a zatěžuje trávicí systém. Můžete zkusit něco zdravějšího. Skvělou alternativou je domácí cukroví z jablek a ovesných vloček, které je chuťově vynikající a krásně voní skořicí.
Jak připravit křupavé jablečné ovesné vločky? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Allrecipes:
Proč právě jablka a ovesné vločky
Jablka jsou bohatým zdrojem vlákniny, která podporuje dobré trávení a navodí dlouhý pocit sytosti, což napomáhá při kontrole hmotnosti. Obsahují také vitamíny C, A a K, které posilují imunitní systém a podporují dobrý zrak.
Významné je i zastoupení draslíku, který je důležitý pro správnou funkci srdce a svalů. V jablcích se nacházejí také užitečné flavonoidy a polyfenoly, které mají silné antioxidační vlastnosti a pomáhají chránit tělo před volnými radikály.
Ovesné vločky jsou komplexním zdrojem sacharidů, které dodávají tolik potřebnou energii. Tato potravina má také nízký glykemický index, což znamená, že udržují stabilní hladinu cukru v krvi.
Ovesné vločky jsou také bohaté na beta-glukan, typ rozpustné vlákniny, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a podporuje zdravé trávení. Obsahují vitamíny B1, B5 a E, jež jsou důležité pro správnou funkci nervového systému a také jsou vynikajícím zdrojem minerálů jako fosfor, vápník, hořčík, křemík a zinek, které podporují pevné zdraví.
Potřebné ingredience
Než se pustíte do výroby zdravého a chutného cukroví připravte si veškeré potřebné suroviny. Využijete 1 šálek hnědého cukru, 1 šálek ovesných vloček, 1 hrnek univerzální mouky, ½ šálku rozpuštěného másla, 3 šálky oloupaných a nakrájených jablek bez jádřinců, ½ šálku bílého cukru a 2 lžičky mleté skořice.
Vánoční cukroví z jablek a vloček
Nejprve smíchejte v míse hnědý cukr společně s ovesnými vločkami, moukou a máslem, měla by vám vzniknout drobenka. Poloviční množství nasypte na plech předem vyložený pečicím papírem a na tuto vrstvu vyskládejte rovnoměrně pokrájená jablka.
Posypte je cukrem a mletou skořicí a jako poslední vrstvu přidejte zbylou drobenkovou směs. Pak vložte do trouby vyhřáté na 175 stupňů Celsia a pečte do zlatova po dobu 40 až 45 minut. Po vychladnutí nakrájejte na malé drobné kousky a rychlé, jednoduché a zdravé cukroví je na světě.
Vločkové kuličky s ovocem
Dalším tipem jsou vločkové kuličky, jejichž výroba je také rychlá a skoro bez práce. K tomuto receptu budete potřebovat 100 g ovesných vloček a stejné množství sušených jablek, 60 g sušených brusinek, 100 g piškotů, 100 g rostlinného tuku, 10 g citronové šťávy, 50 g jemně sekaných oříšků a dle chuti mletou skořici.
Ovesné vločky nejprve nasucho opražte. Sušená jablka na 10 minut namočte a pak spolu s brusinkami a vločkami rozmixujte. Následně přidejte rozemleté piškoty, trošku mleté skořice, tuk, citronovou šťávu a veškeré ingredience pečlivě zpracujte v kompaktní těsto. Z něho tvarujte drobné kuličky a obalte je v sekaných oříšcích. Před podáváním nechte cukroví odležet v chladu.
Zdroje: www.allrecipes.com, www.toprecepty.cz