Zdroje: www.pidak.cz, www.receptyonline.cz

S výrobou cukroví pomůže i PET láhev

Ač tento způsob rozhodně nevypadá tak lákavě, jako když sáčkem se zdobicí špičkou stříkáte na plech různé tvary, tento trik se prostě může hodit. Kolikrát už se vám roztrhl nový sáček? Ztratili jste špičku nebo prostě nebylo takové vybavení vůbec po ruce? Vaříte-li ve špatně vybavené kuchyni, PET láhev se určitě může hodit a nemusíte zůstat jen u obyčejných tyčinek. Stříkané pečivo má různé podoby, příchutě, ale i lahodné dekorace.

Na to, jak postupovat, se můžete podívat v tomto krátkém video příspěvku:

Zdroj: Youtube

Stříkané cukroví z PET láhve

Ideální těsto je poměrně mastné a řídké. Nelepí se a vytlačením můžete na plech vyložený pečicím papírem stříkat různé tvary. Takové těsto bývá často vanilkové a používá se do něj i pudinkový prášek nebo třeba čokoládo-mandlové, ale i kakaové. Receptů najdete na internetu obrovské množství.

Aby bylo toto cukroví také pěkné a mělo šmrnc, obyčejně se jeho část máčí v čokoládě. Chcete-li tedy reprezentativní vzhled, posypejte čokoládovou polevu před zatuhnutím pomletými ořechy. Hodí se vlašské, lískové i pistácie. Děti rozhodně potěšíte barevným sypáním. V nabídce cukrářských potřeb najdete obrovské množství nejen barev, ale i tvarů a příchutí.

Pečivo je možné dekorovat i kandovaným ovocem nebo slepovat marmeládou.

Recept na jednoduché těsto

V misce smíchejte 120 g másla se 160 g moučkového cukru. Přidejte dvě vejce a 75 g oleje. Vše dobře zamíchejte, aby vznikla hustá kaše. Přidejte jeden vanilkový cukr a 390 g hladké mouky s jedním kypřicím práškem.

Dobře vše promíchejte, až vám vznikne hladká hmota, která se nebude lepit na prsty. Touto hmotou plňte sáček se špičkou nebo právě PET lahev s perforovaným víčkem, tak jako jste viděli ve videu.

Pečivo nastříkané na plech vyložený pečicím papírem pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 10 až 15 minut podle velikosti vašeho cukroví.

S jakým dalším cukrovím vám pomůže PET lahev

PET lahve mohou být užitečnými nástroji při přípravě i dalších druhů cukroví. Například můžete použít prázdné PET lahve s otvorem na víčku jako stříkací sáčky pro těsto na perníky nebo sušenky. Stačí několikrát stisknout lahvičku a těsto bude vycházet jako malé dávky na pekáček, což usnadní tvorbu různých tvarů a velikostí. PET lahev lze také využít pro vyváření nebo rozetření polevy nebo krému na vánoční cukroví. Díky pevnému a uzavřenému víčku lze těsto a polevy uchovávat v PET lahvích delší dobu, což pomáhá udržet svěžest a chuť cukroví.

Související články