Usnadněte si práci s cukrovím a použijte při jeho výrobě kovový strojek na těsto. Skvěle zvládne vytvarovat cukroví dle potřeby, načež už ho stačí pouze doladit marmeládami a polevami. Pro opozdilce tu máme hned několik druhů, které ještě stihnete upéct a dozdobit!

Jedno univerzální těsto na cukroví

Podívejte se na video, podle kterého můžete upéct lahodné linecké banánky:

Zdroj: Youtube

Smíchejte 300 g hladké mouky s 80 g moučkového cukru, 200 g změklého másla, přidejte vanilkový cukr a jedno vejce. Směs vypracujte do vláčného těsta, které dejte do lednice alespoň na jednu hodinu odpočinout. Poté si připravte strojek na těsto a dle druhu cukroví vytvořte příslušné tvary.

Tradiční strojkové cukroví

Připravte si mlýnek s různými nástavci, přes které těsto protlačte. Vzniklé tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při teplotě 180 °C dozlatova. Upečené cukroví můžete slepovat marmeládou nebo ho pouze obalovat v moučkovém cukru. Ve druhém případě je obalujte ještě teplé.

Kokosové banánky

Kokos při výrobě vánočního cukroví nesmí chybět, a proto alespoň v jednom druhu byste ho měli použít. Z vychladlého těsta vytlačte přes strojek dlouhé hady, které nakrájejte na menší kousky a vložte do předem vyhřáté trouby. Vychladlé cukroví nejprve namáčejte v rozehřáté čokoládě do poloviny, a poté v kokosu.

Vanilkové podkovy

Pro tento druh přidejte do těsta ještě dva sáčky vanilkového pudinku. Přes mlýnek pak protlačte tyčinky, které na plechu ohněte do tvaru podkovy. Pečte v troubě na 180 °C asi 10 minut. Vychladlé podkovy namáčejte z obou konců v rozehřáté čokoládě. Jestliže mlýnek protlačí těsto na tenké kousky, můžete je ještě slepovat oblíbenou marmeládou.

Máčené kakaové cukroví

Na tento druh se vrhnou především ti, kteří mají v oblibě kakaové cukroví. Do univerzálního těsta přidejte navíc 80 g kakaa. Odleželé těsto pak protlačte skrz strojek na krátké tyčinky, které pečte při teplotě 180 °C okolo 6-7 minut. Vychladlé cukroví namáčejte nejlépe v bílé čokoládě.

Tyčinky s čokoládou

Těsto, do kterého přidejte rovněž vanilkový pudink, protlačte strojkem do tvarů tyčinek, které následně upečte v troubě dozlatova. Hotové tyčinky slepujte dohromady marmeládou a namáčejte v rozehřáté čokoládě.

Druhy cukroví podle náplně a tvaru

Můžete mít tolik druhů, kolik jen vymyslíte. Z hotového těsta vytvarujte pomocí strojku různé tvary, které k sobě slepujte meruňkovou, jahodovou, třešňovou či jinou marmeládou, ale třeba také povidly nebo i čokoládou. K dozdobení použijte mléčnou, hořkou či bílou čokoládu na vaření a cukrářské ozdoby. Fantazii se meze nekladou a tímto způsobem můžete vytvořit celou pestrou škálu druhů cukroví

Zdroje: nejrecept.cz, receptyonline.cz, prozeny.cz