Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød
Zdroj: Kamila Procházková

Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød

Chlebíčky jsou ve většině českých domácností nedílnou součástí silvestrovského pohoštění. Co takhle je zkusit v trošku méně známé podobě? Třeba tak, jak je připravují v Dánsku, kde jsou známé pod názvem Smørrebrød?

Dánské obložené chlebíčky by se daly považovat téměř za tamní národní jídlo. Setkáte se s nimi na každém kroku a stojí za ochutnání. Není ale nijak obtížné připravit si je i doma.

Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød Zdroj: Kamila Procházková

Dánský chlebíček smørrebrød (slovo pochází z dánského smør - máslo, a brød - chleba) se připravuje z tmavého žitného chleba namazaného máslem a obloženého řadou přísad. Tradičně to bývají ryby (hlavně herinky) a plody moře, sýry, pečené maso, čerstvá i nakládaná zelenina... fantazii se meze nekladou. Existují ale i tradiční druhy obloh. Nabízíme recepty na tři klasické kombinace - krevetový, losovový a veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad). Poslední název byl použit poprvé v roce 1920 v restauraci Oskar Davidsen's sandwich bread restaurant v Kodani. Údajně tento chlebíček získal jméno podle jednoho z pravidelných hostů, uznávaného veterináře pečujícího o koně v královských stájích, Sigurda Kejlgaarda.

Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød

Základem každého smørrebrød je plátek tmavého kvasového žitného chleba namazaný tenkou vrstvou másla, zpravidla hranatého tvaru. Chléb dánského typu nabízejí v České republice některá pekařství i supermarkety, popř. lze použít německý pumprnikl, který se dánskému chlebu chuťově podobá. Chléb s máslem se následně obkládá různými přísadami, např.:

Krevetový (Rejemad)

Krevetový obložený chlebíček (Rejemad) Krevetový obložený chlebíček (Rejemad) Zdroj: Kamila Procházková
  • vařené vyloupané drobné krevety
  • plátky vařeného vejce
  • plátky salátové okurky se slupkou
  • plátky citronu
  • majonéza
  • čerstvý kopr

Chlebíček obložíme velkou porcí krevet, plátky vajec, okurky a ozdobíme lžičkou majonézy, citronem a koprem.

Lososový (Gravad Laks)

Lososový obložený chlebíček (Gravad Laks) Lososový obložený chlebíček (Gravad Laks) Zdroj: Kamila Procházková
  • Gravad laks, nakrájený na velmi tenké plátky (lze koupit i hotové plátky uzeného lososa, nebo si připravit gravad laks doma s předstihem alespoň dvou dnů)
  • plátky salátové okurky nebo plátky avokáda
  • kapary nebo kaparové fíky

hořčicovo-koprová omáčka rævesauce

  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • vinný ocet 1 lžička
  • med 1 lžička
  • worcesterová omáčka pár kapek
  • chuťově neutrální olej (slunečnicový či řepkový) 5 lžiček
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Kopr jemně nakrájíme, všechny suroviny na omáčku v misce prošleháme vidličkou tak, aby vznikla emulze konzistencí podobná majonéze. Omáčku servírujeme obvykle v malé nádobce vedle chlebíčku. Pokud není příliš řídká, můžeme jí přímo pokapat lososa na chlebíčku.

Veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad)

Veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad) Veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad) Zdroj: Kamila Procházková
  • játrová paštika (lžička na každý chlebíček)
  • plátky studeného pečeného masa (v originále saltkød, což je solené telecí) – já použila domácí pečenou krůtí šunku, lze použít i klasickou šunku
  • na plátky nakrájený masový rosol (v Dánsku ho lze přímo koupit pod názvem sky, u nás si ho lze připravit ze silného, pokud možno částečně redukovaného masového vývaru, který můžeme ochutit kapkou koňaku či jiného alkoholu a posléze ho ztužíme želatinou a necháme vychladit a ztuhnout)
  • kroužky červené cibule
  • plátky kyselé okurky
  • plátky ředkviček
  • trocha řeřichy, ředkvičkových klíčků nebo petrželky

Na Dyrlægens Natmad potřeme chléb nejprve máslem a potom trochou paštiky, poté obložíme nakrájeným masem a zdobíme rosolem a ostatními přísadami.

Akční letáky