Dánské obložené chlebíčky by se daly považovat téměř za tamní národní jídlo. Setkáte se s nimi na každém kroku a stojí za ochutnání. Není ale nijak obtížné připravit si je i doma.

Dánský chlebíček smørrebrød (slovo pochází z dánského smør - máslo, a brød - chleba) se připravuje z tmavého žitného chleba namazaného máslem a obloženého řadou přísad. Tradičně to bývají ryby (hlavně herinky) a plody moře, sýry, pečené maso, čerstvá i nakládaná zelenina... fantazii se meze nekladou. Existují ale i tradiční druhy obloh. Nabízíme recepty na tři klasické kombinace - krevetový, losovový a veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad). Poslední název byl použit poprvé v roce 1920 v restauraci Oskar Davidsen's sandwich bread restaurant v Kodani. Údajně tento chlebíček získal jméno podle jednoho z pravidelných hostů, uznávaného veterináře pečujícího o koně v královských stájích, Sigurda Kejlgaarda.

Dánské obložené chlebíčky – Smørrebrød

Základem každého smørrebrød je plátek tmavého kvasového žitného chleba namazaný tenkou vrstvou másla, zpravidla hranatého tvaru. Chléb dánského typu nabízejí v České republice některá pekařství i supermarkety, popř. lze použít německý pumprnikl, který se dánskému chlebu chuťově podobá. Chléb s máslem se následně obkládá různými přísadami, např.:

Krevetový (Rejemad)

  • vařené vyloupané drobné krevety
  • plátky vařeného vejce
  • plátky salátové okurky se slupkou
  • plátky citronu
  • majonéza
  • čerstvý kopr

Chlebíček obložíme velkou porcí krevet, plátky vajec, okurky a ozdobíme lžičkou majonézy, citronem a koprem.

Lososový (Gravad Laks)

  • Gravad laks, nakrájený na velmi tenké plátky (lze koupit i hotové plátky uzeného lososa, nebo si připravit gravad laks doma s předstihem alespoň dvou dnů)
  • plátky salátové okurky nebo plátky avokáda
  • kapary nebo kaparové fíky

hořčicovo-koprová omáčka rævesauce

  • dijonská hořčice 2 lžičky
  • vinný ocet 1 lžička
  • med 1 lžička
  • worcesterová omáčka pár kapek
  • chuťově neutrální olej (slunečnicový či řepkový) 5 lžiček
  • hrst čerstvého kopru
  • sůl
  • pepř

Kopr jemně nakrájíme, všechny suroviny na omáčku v misce prošleháme vidličkou tak, aby vznikla emulze konzistencí podobná majonéze. Omáčku servírujeme obvykle v malé nádobce vedle chlebíčku. Pokud není příliš řídká, můžeme jí přímo pokapat lososa na chlebíčku.

Veterinářova půlnoční svačinka (Dyrlægens Natmad)

  • játrová paštika (lžička na každý chlebíček)
  • plátky studeného pečeného masa (v originále saltkød, což je solené telecí) – já použila domácí pečenou krůtí šunku, lze použít i klasickou šunku
  • na plátky nakrájený masový rosol (v Dánsku ho lze přímo koupit pod názvem sky, u nás si ho lze připravit ze silného, pokud možno částečně redukovaného masového vývaru, který můžeme ochutit kapkou koňaku či jiného alkoholu a posléze ho ztužíme želatinou a necháme vychladit a ztuhnout)
  • kroužky červené cibule
  • plátky kyselé okurky
  • plátky ředkviček
  • trocha řeřichy, ředkvičkových klíčků nebo petrželky

Na Dyrlægens Natmad potřeme chléb nejprve máslem a potom trochou paštiky, poté obložíme nakrájeným masem a zdobíme rosolem a ostatními přísadami.