Co se zbytky marmelád?

Džemy a marmelády sice vydrží otevřené neskonale dlouho díky vysokému obsahu cukru, ale určitě se hodí vyšlápnout do nového roku bez harampádí, nepořádku a zbytečností, které jen zabírají místo. Zbavte se skleniček s marmeládami a použijte je na něco dobrého.

Nebojte se zbytků marmelád, když se nikdo nedívá, klidně je smíchejte. U nás to sice běžné není, ale jinde ve světě se můžete běžně setkat se zajímavou směskou, která vůbec není chuťově špatná. Tajnou ingrediencí je často také pomerančová marmeláda. V takových směskách je vynikající a její exotická chuť dojem vypíchne. Milovníci citrusů si ji ale mohou vychutnat i samotnou.

Vyzkoušejte tento recept, který pro vás připravili na YouTube kanálu One day One recipe. Džem připravte z citrusů takto!

Zdroj: Youtube

Marmeláda a dietní lívanečky

Jaký dezert ze zbytků marmelád ukuchtit? Za chviličku budete mít třeba mřížkový koláč nebo super rychlé lívance jen ze dvou surovin.

Na takové velmi dietní a zdravé lívance budete potřebovat jen dvě suroviny. Zapomeňte na mouku a rozmixujte tyčovým mixérem jeden zralý banán a když je zcela kašovitý a jemný, přidejte také dvě vejce.

Mixérem zpracovávejte tak dlouho, dokud není tekutina docela spojená. Z tohoto těstíčka pak smažte na téměř suché pánvi malé lívanečky zhruba o velikosti dlaně.

I když je marmeládami zase pořádně dosladíte, můžete mít alespoň dobrý pocit z toho, že v jídle není žádná mouka, další přidaný cukr nebo kypřidla. Je to sice těstíčko jemné a velké nafouknuté lívance z něj neuděláte, ale uvidíte, že strávníkům to nijak vadit nebude. Jejich chuť je totiž fantastická sama o sobě.

Mřížkový koláč s marmeládou

Mřížkové koláče nejsou žádnou novinkou. Sice budete muset nachystat těsto, ale s koláčem je jen málo práce. Použijete veškeré marmelády a budete mít naráz upečený celý plech, který nakrájíte na menší kousky. Žádné smažení a postávání u plotny!

Mřížkový koláč se dělá z křehkého těsta. V míse rukama smíchejte 300 g hladké mouky s půl balíčkem kypřícího prášku, do kterých pak přidáte také 100 g cukru, 80 g změklého tuku na pečení nebo másla, 1 celé vejce, 4 lžíce mléka a trošku citronové kůry na ovonění.

Vše rukama dobře promíchejte. Těsto se bude napřed na prsty velmi lepit, proto mějte všechny ingredience odměřené a nachystané dopředu. Postupně vznikne hladké těsto, které by se ale už na prsty lepit nemělo. Pokud se vám zdá příliš suché a drobivé, přidejte ještě lžíci mléka,v opačném případě lžíci mouky.

S tímto těstem můžete pracovat hned, ale lepší je po půlhodinovém zaležení v lednici. Pak jej rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vyložte plátem těsta formu. Je-li nepřilnavá, nemusíte nic mazat ani sypat, u starších forem je to rozhodně lepší. Pokud nemáte váleček, stačí těsto rukama do formy vmáčknout a vytvořit rovnoměrnou plochu prsty. V každém případě těsto na několika místech propíchejte vidličkou.

Smíchejte marmeládu a celý koláč jí bohatě potřete. Vrstva může být i trošku vyšší, během pečení se malinko zredukuje. Ze třetiny zbylého těsta vyválejte také tenkou placku a rozřezejte ji nožem nebo rádýlkem na dlouhé proužky asi 1,5 cm široké. Ty pak položte na koláč z vrchu tak, abyste vytvořili jednoduchou mřížku.

Máte-li náladu na lepší dekorace, směle do toho! Z tohoto těsta jednoduše vytvoříte lístečky, kytičky, hvězdičky, copánky a různé jiné tvary, kterými se pak povrch koláče krásně vydekorujete. Inspirovat se můžete i obrázkem v textu.

Před pečením potřete těsto rozšlehaným vejcem, aby měl koláč i krásnou barvu a vložte jej do trouby. Mřížkový koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut nebo do té doby, dokud koláč krásně nezezlátne. Před krájením nechte koláč dobře vychladnout.

Související články

Zdroje: igurmet.cz, prozeny.cz