K Vánocům patří dobré jídlo. Proto je pro řadu lidí toto období zdrojem stresu a obav z nadbytečných kilogramů. Tento strach však může být zbytečný. Nemusíte držet půst, abyste si mohli dát štědrovečerní večeři ani umístit talíř s vánočním cukrovím na druhý konec stolu. Zkuste pouze upravit své návyky a nahradit vysokokalorické ingredience zdravějšími alternativami.

Vánoce a přibírání

„Je třeba si uvědomit, že z jedné sebebohatší večeře ještě nikdy nikdo nepřibral. O tom, zda během Vánoc získáme nechtěná kila navíc, rozhoduje způsob stravování v průběhu celých svátků, nikoli jednoho dne,“ vysvětluje nutriční terapeutka Aneta Sadílková z pražské Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty UK. Pokud se tedy chcete najíst do sytosti a neodepřít si tradiční řízky v trojobalu a bramborový salát s majonézou, naplánujte si během svátků také pohyb. Nemusíte se potit ve fitku nebo v zimní plískanici začít běhat. Stačí vyrazit na výlet nebo delší procházku s dětmi či se psem. Přebytečné kalorie z jídla spálíte už tím, že denní počet kroků navýšíte o pět až deset procent oproti objemu kroků dosaženému v běžných dnech.

Zdravější Vánoce

Nemáte-li čas vyrazit ven, ale přesto nechcete zbytečně přibírat, zkuste omezit příjem vánočního cukroví a vařit z méně kalorických ingrediencí. „O Vánocích je v jídelníčku převaha hlavně tuků a jednoduchých cukrů. Naopak chybí komplexní sacharidy, vláknina a často i bílkoviny. Zkuste i tohle změnit a místo tácu s cukrovím si dejte jen pár kousků na talířek a k nim přidejte bílý jogurt a jablko, případně lžíci vloček," radí nutriční terapeutka Andrea Mokrejšová. „U slaných jídel přidejte více zeleniny. Místo plné dávky majonézy do bramborového salátu ji namíchejte s bílým jogurtem, pepřem a citronovou šťávou."

Dietní vánoční cukroví - recept

Úspěch přeje připraveným. Chcete-li si udržet linii, upečte si zdravější variantu vánočního cukroví. Mlsání vás tak nebude stresovat.

Související články

Nízkokalorické vanilkové rohlíčky

Díky tomuto cukroví doplníte tělu potřebnou vlákninu, skvěle si však pochutnáte. Připravte si 150 g ovesných vloček, 80 g žitné mouky, 1 vejce a 1 jogurt, 40 g třtinového cukru a 1 lžičku vanilky nebo perníkového koření. Pokud milujete čokoládu, rohlíčky můžete polít také polevou. Tu vyrobíte z hořké 70% čokolády a vody. V misce smíchejte nasekané vločky, žitnou mouku, vajíčko, třtinový cukr, vanilku nebo perníkové koření a jogurt. Vše důkladně smíchejte a dle potřeby přidejte trochu vody, aby vzniklé těsto bylo lepivé a drželo. Plech vyložte pečícím papírem a z těsta tvořte rohlíčky. Pečte 10-15 minut při 200 °C. Mezitím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. V ní pak namočte konce rohlíčků.

Dietní linecké cukroví

V tomto receptu se nahrazuje máslo kokosovým olejem, bílý cukr třtinovým a bílá mouka žitnou, jež obsahuje vlákninu. Na linecké cukroví budete potřebovat 250 g žitné mouky, 125 g třtinového cukru, 80 gramů kokosového oleje, 1 vejce, 1/4 kypřicího prášku do pečiva a domácí marmeládu. V míse smíchejte všechny suroviny kromě marmelády. Z těsta vyválejte plát a pomocí vykrajovátek vytvořte požadované tvary. Cukroví dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 10 až 15 minut při 200 °C. Upečené cukroví nechte vychladnout a poté ho slepujte domácí marmeládou.

Zdroj: www.fitness.svetwebu.cz, www.kafe.cz, www.novinky.cz, www.mojezdravi.cz