Zdroje: fresh.iprima.cz, spektrumzdravi.cz, vareni.cz
Zná to asi každý. Po návratu v podvečer z práce domů už zbytek rodiny netrpělivě vyčkává na to, co bude dobrého k večeři. A vy se marně snažíte rychle vymyslet recept na dobré jídlo, jehož příprava netrvá hodiny. Vzhledem k tomu, že jde o večeři, která by měla být lehká a vyvážená, rozhodně nechcete jen házet hranolky do friťáku nebo snad vařit polévku z pytlíku. Jak si tedy poradit? Inspirujte se třemi recepty na pokrmy, které jsou bleskurychle hotové, chutnají skvěle a zároveň jsou i zdravé.
Zelné placky
Budete potřebovat:
250 gramů kysaného zelí
1 vejce
100 gramů hladké mouky
2 polévkové lžíce petrželky
1/2 lžičky mletého kmínu
1 lžičku majoránky
sůl
pepř
olej
Postup:
Kysané zelí vyndáme z obalu a přemístíme ho do cedníku. Dobře ho vymačkáme a necháme okapat. Poté ho překrájíme, přidáme k němu mouku, vejce, petrželku, majoránku a kmín. Těsto také osolíme a opepříme. Všechno společně dobře promícháme a můžeme se pustit do smažení. Na pánvi rozehřejeme menší množství oleje a klademe do něj malé hromádky těsta, které rozprostřeme na placičky. Ty smažíme z obou stran dozlatova. Hotové zelné placičky nápadně připomínají bramboráky. Jsou ale mnohem zdravější.
Tomatový krém
Budete potřebovat:
1 konzervu rajčatového pyré
1 konzervu krájených loupaných rajčat
4 menší cibule
4 stroužky česneku
1 litr vody
hrst čerstvé bazalky
cukr
sůl
pepř
olivový olej
Postup:
Cibuli si očistíme a nakrájíme ji najemno. Očistíme si i česnek, který nasekáme nahrubo. V hrnci rozehřejeme zhruba 2 polévkové lžíce olivového oleje a cibuli na něm orestujeme dozlatova. Poté k ní přidáme také česnek, který necháme rozvonět, rajčatové pyré, oloupaná krájená rajčata, hrst nasekané bazalky a všechno zalijeme litrem vody. Polévku také ochutíme solí, pepřem a případně také trochou cukru. Polévku přivedeme k varu, stáhneme plamen a necháme zhruba 5 minut probublávat. Nakonec odstavíme ze sporáku a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme. Pokud máte doma strouhanou mozzarellu, můžete s ní rajčatový krém na talíři ještě dozdobit.
Zapečené rizoto se slaninou
Budete potřebovat:
250 gramů rýže (ideálně arborio)
1 cibuli
8 plátků slaniny
600 mililitrů zeleninového vývaru
2 cukety
30 mililitrů olivového oleje
250 gramů mraženého hrášku
100 gramů tvrdého sýru
sůl
pepř
Postup:
Cibuli si nakrájíme najemno, slaninu a cuketu na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme olivový olej a cibuli společně se slaninou a cuketou na něm orestujeme. Poté do pánve přidáme rýži a všechno dobře promícháme, aby bylo každé zrníčko rýže obalené v tuku. Nakonec vmícháme mražený hrášek.
Obsah pánve přemístíme do zapékací mísy a nalijeme zeleninový vývar. Osolíme, opepříme, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na zhruba 30 minut. Před vyndáním z trouby rizoto ochutnáme, abychom věděli, jestli je rýže dostatečně měkká. Rizoto podáváme posypané tvrdým sýrem.