Víte, jak vznikl název palačinka? Jedna pověst vypráví o kuchaři Francisco Palaccinim, který sloužil na dvoře maďarského hraběte Esterházyo. Jednou ho napadlo jít na malou obhlídku hostin francouzského krále Ludvíka XIV., o kterém bylo známo, že si rád potrpí na různé lahůdky. A ejhle, byly tam zajímavé placky z pšeničné mouky, mléka, tuku a vejce, které královští cukráři sypali cukrem, polévali koňakem a skládaly do úhledných trojúhelníčků. Něco takového Palaccini ještě neviděl! A tak si recept na tyhle crêpes přivezl s sebou do Uher.

Vyzkoušet recept na skvělé těsto na palačinky můžete krok za krokem podle tohoto videa:

Zdroj: Youtube

V Uhersku sázeli na sytost

V Uhrách palačinky předělali k obrazu svému. Nebyly tak tenoučké, jako ty francouzské. Naopak, měly fortelnější podobu a byly plněné marmeládou. Uhrové je servírovali svinuté do ruličky, pokryté šlehačkou a ovocem, aby dobře klouzaly do krku. A tady celý příběh končí. Můžete věřit, ale nemusíte.

Nicméně říká se, že český název palačinek je právě po tomhle zvídavém kuchaři a cukráři. Zajímavé je, že první palačinky údajně nepřipravovali Francouzi, ale už lidé v pravěku, kdy je propékali na plochém kameni či hliněné misce. Ve starověku palačinky „frčely“ v Řecku a Římě. Říkalo se jim tagenias a připravovaly se ze směsi medu, bílé mouky, olivového oleje a sraženého mléka. Mlsní Řekové a Římané je sypali rozdrcenými oříšky a sezamovými semínky.

Česká palačinka je kříženec

České palačinky jsou křížencem mezi francouzskými crêpes a uherským pojetím placek. Většina kuchařů se snaží, aby byly palačinky co nejtenčí a jejich náplní nejčastěji bývá právě marmeláda. Pokud i vy jste milovníci tohoto rychlého dezertu, tady je recept na perfektní palačinky, které si zamilujete.

Nejlepší těsto na palačinky

V míse vyšlehejte do hladka 250 g hladké mouky, špetku soli, hrnek mléka a dvě vajíčka. Nakonec do něj přilijte další hrnek mléka.

Také vám vrtá hlavou, proč se suroviny přidávají podle pořadí a mléko dokonce ve dvou dávkách? Podle autorů tohoto receptu je důležité začínat těmi nejhustšími (nejhutnějšími) surovinami až po ty nejřidší. Díky tomu se v těstě nebudou tvořit hrudky. Chcete mít lahodné palačinky? Kápněte do těsta trochu oleje.

Syndrom první palačinky

Říká se, že když se vám nepovede první palačinka, stejný osud zasáhne i další palačinky v řadě. Problémem je často nerozpálená pánev, proto ji vždycky před smažením pořádně rozpalte. Nezapomeňte na to a budete mít na palačinkové hody vystaráno. Dobrou chuť!

Zdroje: www.homeware.cz, www.youtube.com

Související články