Právě díky jejich oblibě a rozšířenosti existuje také nespočet receptů, až to připomíná situaci s bramborovým salátem, na nějž má každá česká rodina svůj nejlepší recept. Přesto existují prověřené tipy, které na výborné vanilkové rohlíčky prostě fungují. Jaké to jsou?

V prvé řadě samozřejmě záleží na kvalitních surovinách, protože z nevalných surovin dokonalý výsledek nikdy nebude. Co se výsledné chuti týče, rozhodně se vyplatí použít máslo místo levnějších margarínů. Někdo nedá dopustit na kombinaci másla a nesoleného sádla, ovšem s margarínem to opravdu nebude ono. Stejně tak je potřeba použít pravý vanilkový, ne vanilinový cukr. Nenechte se odradit tím, že rozemletá pravá vanilka vytváří v cukru drobounké černé tečky. Její aroma je nenahraditelné a syntetický vanilin se mu nevyrovná. Vanilkový cukr si můžete vyrobit i doma za pomoci vanilkového lusku a moučkového cukru, ale dá se koupit i hotový, včetně cukru obohaceného o pravou bourbonskou vanilku, tu nejvoňavější na světě.

Původně se do vanilkových rohlíčků používaly loupané mandle, díky kterým je výsledný produkt krásně jemný, ale brzy je nahradily cenově dostupnější lískové ořechy, které dodají výraznější aroma. Někdo používá i vlašské ořechy, přestože ty už dají rohlíčkům trochu jinou chuť. Také je kvůli vysokému obsahu tuku v nich potřeba přidat do těsta víc mouky. Ořechy nebo mandle je dobré před namletím nasucho opražit na pánvi nebo v troubě, nesmí se ale připálit, chce to opravdu jen chvilku, zato pak dají cukroví výraznější chuť a vůni.

Další důležitý krok přichází při zpracování. Těsto na rohlíčky by se nemělo příliš dlouho zpracovávat rukama a tím zahřívat. Takové těsto pak změní po upečení svou strukturu, a rohlíčky by se lámaly. Máslo (případně sádlo) rychle špičkami prstů nebo robotem zpracujte se suchými ingrediencemi, pak přidejte žloutky a spojte v těsto. Pokud by se ještě rozpadalo, stačí přidat trochu žloutku. Navzdory zažitým postupům těsto nenechte odpočívat, mělo by pak tendenci se víc drobit.

A jak to udělat, aby byly všechny rohlíčky stejně velké? Jde nejen o estetický dojem, ale také o to, aby byly upečené všechny ve stejnou chvíli. Pomůže uválet váleček a ten nožem rozkrájet na stejné kousky, případně formičkou odkrajovat stejně velké kousky, které se už jen lehce dotvarují.

Při pečení dejte pozor, abyste je nespálili, hotové rohlíčky mohou mást svou světlou barvou. Dobrým ukazatelem je, když rohlíček vezmete do ruky, a drží pohromadě. Tak je jasné, že je hotovo. Upečené rohlíčky zbývá obalit ve vanilkovém cukru. Po upečení počkejte zhruba dvě minuty a pak je obalte poprvé. Druhé obalení přijde na řadu, až budou úplně vychladlé, klidně až před servírováním. Mezitím je dejte do papírové krabice, proložte jednotlivé vrstvy papírovými ubrousky a krabici uložte do chladu. Zbývá už jen hlídat, aby tajemně nezmizely ještě před Štědrým dnem.